Füleksávoly, a Balaton parti Sávoly, az észak-magyarországi Somoskőújfalu, a lengyelországi Spytkowice, a csehországi Deštná városa és a horvátországi Kopács/Kopacevo testvértelepülési találkozója zajlott május utolsó hétvégéjén Füleksávolyon.

 

Május 26-27-28-a között az Európai Unió finanszírozásával, az „Európa a polgárokért” program keretén belül Füleksávoly egy igazi nemzetközi találkozónak adott találkozási helyet.

 

Füleksávolyi hagyományos morványkalács a vendége fogadására.

 

„2013-ban három település lett Füleksávoly partnere. A tisztelet és az öröm nevében fogadtunk testvéri közösséget a magyarországi Somoskőújfaluval és Sávollyal, valamint a horvátországi Kopács községgel. Azóta is ápoljuk ezt a kapcsolatot.

 hirdetes_810x300  

 

Úgy gondolom, hogy mindannyian nagyra értékeljük a „testvértelepülés” intézményét. Mert lehet, hogy a helységnév-táblák messze vannak egymástól – ugye, sávolyiak? – de a név kötelez bennünket.

 

Sávolyiak a Balaton mellett élők is és sávolyiak vagyunk mi is. Közös a nevünk, a múltunk, az identitásunk, a nyelvünk…Nem messze tőlünk, a „határtalan” határ túloldalán pedig a somoskőújfalusi testvéreink élnek. Somos és Sávoly között erős az együttműködés. Számos közösségi és kulturális rendezvényeken találkozunk. Szinte már-már név szerint ismeri egymást a két falu, mintha csak szomszédos települések lennénk.”

 

Pillanatkép

 

– így köszöntötte a polgármester péntek délután a Füleksávolyba érkező régi testvéreket.

 

A csehországi és lengyelországi vendégekkel pedig a helyszínen tették hivatalossá az együttműködést. Az ünnep alkalmából Füleksávoly barátságfát ajándékozott az anyaországi és a határon túl élő testvéreiknek, szövetségeseiknek, melyet a falu füves parkjában közösen helyeztek el.

 

„Ezekre a fákra úgy tekintsünk, mint a családfáinkra. Gondozzuk az ágait, óvjuk, védjük, ápoljuk, tápláljuk a gyökereit.”

 

– szólt az ünnepi beszédben.

 

Ferencz Gyula, Füleksávoly polgármesterének köszöntője.

 

Az esti programban a Füleki Gimnázium Zsibongó Diákszínpadjának előadásában tekinthették meg a vendégek Arany János: Bajusz c. művének a feldolgozását. A színdarab az egymás elfogadására, a beilleszkedés elősegítésére és a sokszínűség értékként való megélésére hívta fel a figyelmet egy kis gyermeki mókával megspékelve. Majd ezt követte a ragyolci Nógrád Néptáncegyüttes előadása.

 

A háromnapos rendezvény programjai között beszélgetés folyt Európa jövőképéről, a lehetőségekről az EU-ban. Előre elkészített kérdőívet volt lehetőség anonimként interneten vagy nyomtatott formában kitölteni, s ezeknek a kérdésköröknek a közös megvitatására is sor került.

 

A füleki Zsibongó Diákszínpad előadása

 

A szombati nap családi hangulatban telt el a községi hivatal és az óvoda udvarán. Reggeltől szorgoskodtak a környékről érkezett főzőcsapatok és a testvértelepülések ügyes szakácsai, akik különböző ételfinomságokkal mutatták be gasztronómiai szokásaikat. Füleksávoly szabadtéri színpadja igazi nemzetközi színpaddá vált a délután folyamán. Fellépett a Lengyelországból érkező híres spytkowice-i néptánccsoport, a „Siekiernica” is, akik előadásukkal teljesen lenyűgözték a nézőközönséget.

 

Falusi tájház

 

A fellépők között köszönthettük a testvértelepülések ügyes táncosait és énekkarait. A kulturális programban helyet kaptak a hagyományőrző énekes és táncos produkciók is. Az est sztárvendége a magyarországi híres pop zenekara volt, a Dupla Kávé volt, valamint az Interoperett énekesei, Egri József és Keszler Éva nívós előadással kápráztatták el a közönséget. Az esti program tábortűzzel zárult és egy közös vacsora melletti társalgással.

 

 

A fesztivál vasárnap zárult. Mivel a lengyel delegáció első ízben járt a településen, számukra a vendéglátók biztosították a térség kulturális és történelmi értékeivel való megismerkedést is. A vendégeknek alkalmuk nyílt megtekinteni a községi tájházát, a Szentlélek tiszteletére felszentelt római-katolikus templomot, Füleken a nagyhírű füleki várba tettek egy kis túrát.

 

Úton a barátságfákhoz

 

Az ebédet követően valósult meg a találkozó eredményeinek összefoglalása. A délután egy közös ebéddel és borkóstolóval zárult a régmúltú füleki borospincék során. A vendégek a hazai borvidékek borait kóstolhatták meg. Hazautazás előtt egy igazi magyaros vendéglátásban volt részük a borházban.

 

 

Ferencz Gyula, füleksávoly polgármesterének ünnepi zárszavával ért véget a rendezvénysorozat. Elmondta, hogy szeretné, ha a megkötött kapcsolatot még nagyon sokáig éltetnék a települések egymás között. Megjegyezte:

 

„Olyan testvéri közösséget kell építenünk Európában, amelyben testvérnek és testvérnek ugyanolyan jogai és ugyanolyan kötelességei vannak. Olyan testvéri közösséget kell építenünk, amelyben az összetartó nemzet fenntartását, épülését, szolgálatát tartjuk a legfontosabb feladatunknak.

 

 

Olyan testvéri közösséget kell építenünk, amely a kölcsönösségen, a felebaráti szereteten, az egymásnak nyújtott segítségek sorjázásán alapul, és arra támaszkodik. Olyan testvéri közösséget kell építenünk, amelyben megosztjuk a bánatunkat, hogy a másik vigasztalhasson, amelyben megosztjuk örömeinket, hogy a másik örülhessen. Olyan testvéri közösséget fogunk építeni, amelyben nem az a fontos, hogy hol vagyunk a térképen, hanem az, hogy bárhol, bármikor rábökhetünk a térképre, hogy, íme, én ide is tartozom. Ennek jegyében kijelentem, hogy minden, amink van, az a testvéreinké is.

 

A képen a magyarországi somoskőújfalusi dr. Tóth Lászlót és Füleksávoly polgármestere, Ferencz Gyula

 

 

Szívesen látunk mindenkit, akik meg szeretnének bennünket ismerni, és mi pedig szívesen ismerkedünk, tanulunk, dolgozunk annak érdekében, hogy együttműködésünk hasznos legyen. Számtalan kapcsolódási pontunk van, amelyekről nyíltan és őszintén tudunk beszélni. Talán a legfontosabb epizódja, talán az egyik legfontosabb üzenete a jövőnek, hogy a hat település egymásra talált.

 

Büszke vagyok rá, hogy jómagam írhattam alá veletek a testvértelepülési szerződést. Kívánom, hogy legyünk büszkék erre mindannyian, kívánom, hogy sokszor és sokat beszélhessünk közös dolgainkról. Az Isten vigyázzon ránk, az Isten vigyázza pecséttel ellátott szövetségünket!”

 

Pillanatképek a péntek estéről (ragyolci Nógrád Néptáncegyüttes előadása,

 

A rendezvény támogatója a brüsszeli “Európa a polgárokért” program volt.

 

A találkozás óta már a füleksávolyiak is látogatást tettek a lengyelországi Spytkowiceben, valamint a csehországi Deštna városába is kaptak meghívást. A testvértelepülések közti kapcsolat tehát tovább él és fejlődik.

(x)

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!