Sohasem használt római kori színházat találtak a régészek Jeruzsálemben, a Siratófal szomszédságában – jelentette a Háárec című újság kedden.

 

Mintegy kétezer évvel ezelőtt, a Kr. e. 530 és az Kr. u. 70 közötti időszakban Jeruzsálemben széles lépcsősor vezetett a zsidók legszentebb helyéhez, a Szentélyhez az alacsonyabban fekvő városból. Az utat boltívvel támasztották a Szentély nyugati támfalához, a mai Siratófalhoz, ennek az alátámasztásnak a nyomát már a tizenkilencedik század közepén megtalálta egy brit régész, Charles William Wilson.

 

Nagyjából két éve kezdtek ásatásokba a róla elnevezett Wilson-boltív alatt az izraeli régészek, akik elsősorban az építmény pontos korát akarták meghatározni. Azonban a tudósok, legnagyobb meglepetésükre, a Wilson-ív alatt egy római kori, színházszerű épület maradványaira bukkantak kerek színpaddal, ülőhelyekkel és lépcsőkkel, amelyet egykor kétszáz néző befogadására terveztek.

 

 hirdetes_810x300  

Tudományos szempontból szenzációs felfedezés, igazi meglepetés. Nem gondoltuk, hogy Jeruzsálem elveszett színházának rejtélyére bukkanunk” – áll a régészek közleményében.

 

A római korban efféle építményeket vagy színháznak, vagy a városi tanács üléstermének húztak fel, de a kutatók azt sem zárják ki, hogy buleutérionnak, vagyis a ülésteremnek szánták az egykori építtetők. Nem sokkal befejezése előtt azonban sorsára hagyták és sohasem használták a színháztermet.

 

A régészek különösen jelentősnek tartják a színházépület megtalálását azért is, mert a korabeli írásos források, – köztük Josephus Flavius könyvei – megemlítik a Jeruzsálemben lévő római kori színházakat, de mindeddig nem bukkantak ilyen épületek nyomaira.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!