A cseh választás kapcsán tartott ma rendezvényt a magyarországi Nézőpont Intézet, amelyen Fodor Csaba ügyvezető a holland, francia, német és osztrák választások tanulságairól tartott összegzést.

 

Elmondta elsősorban azért volt fontos e választások kimenetele, mivel a nyugati világban zajló változásokat nézve előbb a Brexit, majd a változások valódi epicentrumát jelentő amerikai elnökválasztás volt fókuszban, 2017-ben viszont a kontinentális Európára terelődött a figyelem. Szerinte, ha a 2017-es európai választásokat nem a választások győzteseinek szemszögéből nézzük, hanem a rendszerkritikus erők várakozáson felüli szereplését vesszük alapul, egyértelmű a változás iránti igény.

 

Fodor Csaba a hétvégén esedékes cseh választásokkal kapcsolatban rámutatott, hogy az Andrej Babiš által vezetett, 2013-ban elitellenes pártként parlamentbe jutott ANO mozgalom közel másfélszer több mandátumot szerezhet az előző választáshoz képest. Szerinte a rendszerkritikus politikai mozgalmak előretörését jelzi az is, hogy a Tomio Okamura által vezetett, radikális jobboldali Szabadság és Közvetlen Demokrácia, valamint a Kalózpárt is bejuthat a cseh törvényhozásba.

 

 hirdetes_810x300  

Úgy fogalmazott: a cseh társadalom a téren is szkeptikus, hogy kellő befolyása lenne az országnak az uniós döntésekre, ugyanakkor az uniós érdekérvényesítést többségük a V4-ek együttműködésének keretei között hatékonyabbnak véli.

 

Fodor Csaba szerint a cseh választás után a regionális együttműködés egyik nagy kérdése az lesz, hogy olyan kormány alakul-e, mely fontos célként tekint a partnerség fenntartására és erősítésére.

 

Körkép.sk

Nyitókép: hirado.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!