Valódi esély van a Földközi-tenger középső térségében húzódó migrációs útvonal lezárására, az uniós tagállamok vezetői megállapodtak, hogy fokozzák az olasz hatóságoknak és az észak-afrikai országoknak nyújtott támogatásukat – közölte Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke a brüsszeli uniós csúcstalálkozó első munkaülését követően.

 

Tusk arról számolt be, hogy az uniós állam- és kormányfők fokozott segítséget ajánlottak fel Olaszország számára a migrációs válság kezeléséhez, a bevándorlóáradat megfékezéséhez, illetve abban egyeztek meg, hogy elegendő támogatásban részesítik az észak-afrikai országokat. Elmondta, az Európai Bizottság garantálni fogja, hogy az erre a célra Afrikának nyújtott uniós támogatást az illegális bevándorlás felszámolására fordítsák. „Már néhány héten belül konkrét eredmények várhatók” – vélekedett.

 

Szeretnék nagyon világosan fogalmazni: amíg itt vagyok, az európai egység védelmezője leszek. Nem csak, mert én töltöm be az Európai Tanács elnöki tisztségét, hanem mindenekfelett azért, mert ez az igaz meggyőződésem” – hangoztatta a volt lengyel kormányfő, hozzátéve, hogy „az egység a legfontosabb erősségünk”.

 

 hirdetes_300x300  

Újságírói kérdésre válaszolva Tusk leszögezte: aggasztó a katalóniai helyzet, és az uniós vezetők mindegyikének van véleménye a kérdésről, de az ügyben „nincs tér” uniós beavatkozásra.

 

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a migrációval kapcsolatban elmondta, a bizottság eleget tett felajánlásainak az Afrika megsegítésére létrehozott pénzügyi alapot illetően, a tagállamok által befizetett összegek azonban várhatóan nem bizonyulnak elégségesnek a célkitűzések finanszírozására.

 

Juncker elmondta továbbá, hogy az uniós polgári védelmi mechanizmus az olyan katasztrófahelyzetek kezelését hivatott támogatni, mint amilyenekkel most Portugália és Spanyolország kénytelen szembenézni. Az uniós központi mechanizmuson keresztül az EU minden eszközét felajánlja a pusztító erdőtüzekkel küzdő hatóságoknak és mindkét ország kormányának – húzta alá.

 

MTI

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!