A jobbközép ANO mozgalom győzelmére lehet számítani a pénteken és szombaton rendezendő képviselőházi választásokon Csehországban. A prágai sajtó szerint azonban a kulcskérdés az, milyen lesz az ANO győzelmének mértéke, melyik lesz a második erő, illetve mely párt lesz hajlandó kormánykoalícióra lépni a mozgalommal és kormányfőnek elfogadni Andrej Babišt.

 

Az utóbbi három év minden felmérése az Andrej Babiš szlovák származású milliárdos által vezetett ANO (IGEN – eredeti nevén: Akce nespokojených občanů) mozgalmat hozta ki a választás győztesének. A második helyen többnyire a Cseh Szociáldemokrata Párt (ČSSD), míg a harmadikon a Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSČM) végzett.

 

Biztos képviselőházi mandátumokra négy tömörülés számíthat: az ANO, a legutóbbi győztes ČSSD, az állampárti múlttal rendelkező KSČM és a korábban többször is kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS).

 

A felmérések azt mutatják, hogy ha mindhárom eddigi koalíciós párt bejutna a parlamentbe, akkor valószínűleg meglenne az újabb kormányalakításhoz szükséges többsége, de most már az ANO vezetésével. Kérdéses, van-e erre igény, illetve meg tudnak-e egyezni a pártok. A szociáldemokraták és a kereszténydemokraták ugyanis azt hangoztatják, számukra Babiš mint kormányfő elfogadhatatlan.

 hirdetes_300x300  

 

Felmérések szerint a nyolcmillió választásra jogosult szavazó mintegy 60-65 százaléka járul az urnákhoz. A választási helyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól, délután kettőig lesznek nyitva. A voksolás első eredményeit szombat estére ígéri a Cseh Statisztikai Hivatal.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!