A lakosság nagy része, pontosan a megkérdezettek 94 százaléka alábecsüli a jövő anyagi biztosítását – harmaduk egyáltalán nem készül fel pénzügyileg a jövőre.

 

A Focus ügynökség és a Nadácia Partners által elvégzett felmérésből kiderült, hogy a leggyakoribb indok a pénzhiány – a megkérdezettek 71 százaléka a pénzügyi eszközök hiánya miatt nem fektet be, további 18 százalék nem tartja fontosnak és 9 százalék túlzott rizikónak tarja.

 

Abban az esetben, ha a válaszadók nagyobb összeghez jutnának – például 500 ezer euróhoz –  akkor egynegyedük ingatlant vásárolna, de hasonló arányban tennének félre a rosszabb időkre is. A válaszok szerint a lakosság 12 százaléka fizetné ki adósságait, 10 százalék egzotikus nyaralásra vinné a családot, 8 százalék azonnal felmondana, szintén 8 százalék saját kezdőtőkének használná fel saját vállalkozásához, a válaszadók 2 százaléka pedig jótékonykodna az összegből.

 

 hirdetes_810x300  

A szlovákiaiak többsége Michal Kozák (Partners Group) szerint egyáltalán nem tervezi meg pénzügyeit, általában rövid célokra összpontosítanak, mint a nyaralás, autó vásárlás, felmondás a munkahelyen. „Hiányzik az elegendő pénzügyi tartalék. Hamarabb részesítik előnyben a gyors fogyasztást, mint a hosszú távú tartalékképzést.” – tette hozzá.

 

A reprezentatív kvantitatív kutatást személyes beszélgetések formájában végezte el a Focus ügynökség, 1 511 felnőttkorú személy megkérdezésével Szlovákiában, 2017 júliusában.

 

Webnoviny.sk
kép: porte.ca

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!