Miloš Zeman cseh államfő vasárnap közölte, hogy az új kormány megalakításával Andrej Babišt, a választásokon győztes ANO mozgalom elnökét fogja megbízni.

 

„Véleményemet csak akkor változtatnám meg, ha Andrej Babiš nem érdeklődne a kormányfői tisztség iránt”

 

– jelentette ki a köztársasági elnök a Blesk című cseh napilap internetes oldalán megjelent interjúban.

 

A választásokat követő tárgyalásokon Zeman szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy Csehországban stabil kormány alakuljon. Az államfő már korábban közölte: a választások után először találkozni kíván az parlamentbe jutott összes párt vezetőjével, hogy megvitassa velük a kialakult belpolitikai helyzetet, és csak azután, a hatályos szabályok által engedélyezett végső határidőre, a választásoktól eltelt harmincadik napja hívja össze az új képviselőház alakuló ülését. A parlamenti alsóház megalakulása alapvető feltétele a további politikai lépéseknek.

 hirdetes_810x300  

 

A köztársasági elnök megismételte, hogy véleményét a Babiš ellen folytatott büntetőeljárás nem befolyásolja. Miloš Zeman kifejtette: az ügyet rendőrségi provokációnak tartja, s amennyiben ő parlamenti képviselő lenne, Babiš mentességének megvonása ellen szavazna.

 

A köztársasági elnök bejelentette, hogy Andrej Babišsal hétfőn találkozik a Prágához közeli Lány-kastélyban, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája.

 

A prágai sajtó Zemant és Babišt politikai szövetségeseknek tartja

 

Zeman jónak látná, ha a kormányzati munkába a Cseh Kalózpárt is bekapcsolódna. „A Kalózok szakmai háttere a digitalizáció terén nagyon jó” – indokolta álláspontját az elnök. A Cseh Kalózpárt a választások előtt azt hangoztatta, hogy sikere esetén is ellenzékben szeretne maradni. „Ez nem jó álláspont, ellenzékből szinte semmit sem lehet elérni” – jegyezte meg Zeman.

 

Az államfő a beszélgetés során hangsúlyozta: a Babiš elleni személyes ellenszenvet az érintetteknek Csehország érdekében le kellene győzniük. „Az ANO elnöke nem populista, hanem pragmatikus politikus, akivel sok tekintetben egyetértek” – szögezte le a cseh államfő.

 

Andrej Babiš már vasárnap megkezdte tárgyalásait a parlamentbe jutott pártok elnökeivel a képviselőház megalakulásáról. A politikus közölte: előzetes, tájékozódó jellegű megbeszélésekről van szó, konkrét eredmények nem várhatóak.

 

A Blesk a legolvasottabb cseh bulvárlap. Miloš Zeman néhány éve összeveszett a közszolgálati cseh televízióval és rádióval, s azóta csak a kiválasztott kereskedelmi médiával hajlandó szóba állni.

 

MTI

Nyitókép: novinky.cz/archív

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!