Elsősorban a fiatal, még szintén termékeny nagymamák jelentik a „konkurenciát” – olvasható a Royal Society Open Science című szaklapban megjelent tanulmányban.

Martin Fieder, a Bécsi Egyetem antropológiai tanszékének munkatársa és kollégái 14 országban – többek között Argentínában, Görögországban, Malawiban, Szudánban, Thaiföldön, az Egyesült Államokban és Zambiában élő – 2,5 millió, 15–34 év közötti házas nő adatait elemezték. Ezeknek a nőknek a nagy többsége a férjével él – édesanyja és az anyósa nélkül. Az evolúcióbiológusok eddig úgy hitték, hogy a nagymamák támogatják lányukat és menyüket az unokák felnevelésében, a fiatal nők így több gyermeket szülnek.

 

Kiderült azonban, hogy nem így van: mind az anyák, mind az anyósok jelenléte a háztartásban jelentősen csökkenti a nők termékenységét – állapították meg a kutatók. Bár korábban szülik meg első gyereküket, hamar beérik őket azok a nők, akik csak férjükkel élnek egy háztartásban. A termékenységet korlátozó hatás a szakértők szerint erősebb a nő saját édesanyja, mint az anyós jelenlétekor – mondta Fieder.

 

A szakértők szerint két tényező állhat az eredmények mögött: az egyik a szaporodási konkurencia. ”Ez elsősorban azon esetek adataiban mutatkozik meg, ahol az anya vagy anyós is fiatal és maga is termékeny. A konkurencia ekkor a legerősebb, mert ők maguk is szívesebben áldoznák idejüket és erejüket saját gyerek ellátására, mint az unokáéra” – mondta el az antropológus.

 hirdetes_810x300  

 

A vizsgált országok közül a legritkábban Malawiban osztották meg háztartásukat a nők saját anyjukkal (0,8 százalék), a leggyakrabban Thaiföldön (17 százalék), az anyósukkal legritkábban az Egyesült Államokban (1,5 százalék), a leggyakrabban Irakban (53 százalék). Csak nagyon ritkán (2,5 millió esetből 460-ban) él együtt a házaspárral mindkét fél édesanyja.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!