A minimálbér emelése nem megoldás – mondta a SITA hírügynökségnek Richard Sulík, az SaS elnöke azt követően, hogy Robert Fico kormányfő csütörtökön aláírta azt az állami rendeletet, amelynek értelmében a bruttó minimálbér Szlovákiában 2018-tól 435 euróról 480 euróra emelkedik.

 

Sulík abban lát problémát, hogy a legkevésbé szakképzett és munkahelyi tapasztalattal nem rendelkező embereket senki nem foglalkoztatja. Szerinte egy nem szakképzett ember nem képes a minimálbér értékének megfelelő eredmények elérésére és ehhez még hozzá kell számolni a munkáltató járulékait, az alkalmazott szabadságát vagy az étkezési jegyeket.

 

Az SaS vezetője szerint szükséges a szakképesítéssel rendelkezők alkalmazása. „Hiány van a szakképzett munkaerőből de ennek ellenére van több mint 200 ezer munkanélkülink.” – úgy látja, többségüknek nincs képesítése, tapasztalat, szakmai jártassága, ezért ez a csoport szerinte fizikai munkát végezhetne, mint a hólapátolás, kanális építése, gyárudvarok takarítása, de nem 800 euróért (minden munkaadói költséget és járulékot beleszámolva nagyjából ennyibe kerülhet majd a minimálbér kifizetése).

 

 hirdetes_300x300  

Úgy látja, a megoldás az alacsonyabb minimálbér és szociális segély (a járulék-bónusz bevezetésével) együttes alkalmazása lehetne. Robert Fico kormányfő szerint Szlovákiában 2020-ban már 500 euró lesz a minimálbér, a béremelés pedig nyomást helyez minden területre, ezért tovább emelkedhetnek majd a fizetések.

 

Webnoviny.sk
kép: SITA/Ľudovít Vaniher

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!