A mintegy öt millió dokumentum többsége már nyilvánosságra került, de többet közülük az évek során titkosítottak.

 

Az Amerikai Nemzeti Archívum (NARA) csütörtökön közzétett 13 200 dokumentuma John F. Kennedy 1963-as meggyilkolásával kapcsolatos. Néhány irat több száz oldal. Ez már a negyedik csomag, melyet az évek során feloldottak a titkosítás alól.

 

Közzétették, majd visszavonták őket

 

 hirdetes_810x300  

A mintegy öt millió dokumentum többsége már nyilvánosságra került, de többet közülük az évek során titkosítottak különböző személyiségi, állambiztonsági és hírszerzési okokra hivatkozva.

 

A legújabb dokumentumok George H.W. Bush 1992-es törvényének köszönhetően kerülnek most nyilvánosságra, aki szerint minden Kennedy meggyilkolásával kapcsolatos dokumentumot 25 évvel a merénylet után nyilvánosságra kell hozni, amennyiben az aktuális amerikai elnök nem dönt úgy, hogy az káros lehet a titkosszolgálatokra, jogrendszerre, illetve a katonai hadműveletekre és külügyi kapcsolatokra.

 

Több információ továbbra is elérhetetlen

 

Októberben, a 25 év letelte után Donald Trump elnök azt mondta, nem volt más lehetősége, mint egyetérteni egyes állami ügynökségek kérésével és bizonyos információkat visszatartani. Utasította ugyanakkor az ügynökségeket, hogy az elkövetkező 180 napban ezeket az iratok vizsgálják meg. Március végéig kell jelentést tenniük arról, hogy közzétehetők-e. A csütörtökön közzétett dokumentumok még nem tartoznak az iratok ismételt megvizsgálásának folyamatába.

 

aktuality.sk/Körkép.sk

Nyitókép: photos.vanityfair.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!