Néhány éve a görögök még Európa egyik legjobb átlagfizetésével, átlagnyugdíjával büszkélkedhetettek, aztán jött a válság, és kiderült, hogy a politikai vezetők csődbe vitték az országot. A munkanélküliség az egekbe szökött, a nyugdíjakat egy időre befagyasztották, a nyugdíjkorhatárt emelték.

 

Az utóbbi hónapokban a görögök talpra állásáról cikkezett a külföldi sajtó, ám a krízis még nem ért véget. A legfrissebb adatok szerint például a görög munkavállalók 60 százaléka nem teljes munkaidőben dolgozik, hanem – optimista megfogalmazásban – flexibilis munkaidőben. Ez vagy részmunkaidőt, vagy rotációs munkabeosztást vagy ennek a kettőnek az ötvözetét jelenti.

 

A 2 millió munkavállalóból ( teljes népesség 11 millió fő!) 1,1 millióan dolgoztak teljes munkaidőre szóló szerződés nélkül. Ennek hátterében a hitelezők (EU, IMF, EKB) által megkövetelt munkapiaci liberalizáció áll.

 

 hirdetes_810x300  

A részmunkaidősök elképesztően magas aránya árnyékot vet a görög gazdaság helyrebillenéséről szóló optimista kijelentésekre. Bár a munkanélküliségi ráta valamelyest csökkent, sok fiatal munkás még 400 eurót sem keres havonta. A görög munkanélküliség szeptemberben 21 százalékos volt, az év elején 23,5 százalékos. De ami még ennél is riasztóbb, hogy a fiatalok (30 év alattiak) munkanélküliségi rátája több, mint 47 százalékos (Szlovákiában 22,2 %).

 

Körkép..sk, Körkép.sk

Nyitókép: telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!