Közel 21,5 milliárd forintos (70 millió eurós) forrásból elindul a Kárpát-medencei óvodafejlesztés második üteme, amelynek keretében 77 új óvoda, bölcsőde épül és 250 intézmény újul meg 2019 végéig – jelentette be Grezsa István kormánybiztos keddi budapesti sajtótájékoztatón.

 

48 ezer határon túli magyar óvodás

 

Közlése szerint jelen pillanatban a határon túli magyar óvodások száma 48 ezer körül van, a cél, hogy ez a szám legalább 60 ezerre duzzadjon, azaz a vegyes házasságból származó gyerekek is nagyobb eséllyel kerüljenek magyar intézményekbe.

 

 hirdetes_300x300  
Pásztor István (jobból), Menyhárt József és Brezovics László.

 

Az új fejlesztéseknek köszönhetően az óvodai és bölcsődei férőhelyek száma több mint tízezerrel nő Kárpát-medence szerte. A második programrész során befejezik az a 19 óvodát is, amelynek fejlesztése az első ütemben indult – olvasható a háttéranyagban.

 

Ez a legnagyobb költségvetésű külhoni program

 

Összesen 38,5 milliárdos (125 millió euró) programról van szó, ez a jelenleg futó legnagyobb költségvetési külhoni program – hangsúlyozta a kormánybiztos.

 

Potápi: Az intézményrendszer megerősítésére van szükség

 

Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hangsúlyozta: az intézményrendszert kell megerősíteni, ami az oktatási intézmények mellett a politikai intézményrendszert is magában foglalja.

 

Menyhárt József tájékoztat a felvidéki óvodaprogram sikereiről.

 

A Duna Palota Szécsenyi termében tartott mai sajtótájékoztatón a külhoni magyar politikai vezetők, köztük Menyhárt József, az MKP elnöke is részt vett, aki tájékoztatott a sikeres óvodafejlesztési program első ütemének felvidéki tapasztalatairól.

 

MTI/Körkép.sk

Képek: Botár Gergő

További ajánlott cikkek:

 

5,5 millió eurós felvidéki magyar óvodaprogramot indít az MKP és a magyar kormány – íme, a részletek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!