Az Európai Parlament elfogadta a dömpingárukra vonatkozó szigorító intézkedéseket. Ha az Európai Tanács is rábólint, életbe lép – derül ki az EP közleményéből.

 

A szigorítások (kimondatlanul is) az olcsó kínai termékek beáramlását hivatott korlátozni. A hivatalos indoklás szerint az acél- és alumíniumiparban, a kerékpárgyártásban, a napelemek, kerámiák, üveg, papír és cementáruk piacán tevékenykedő európai vállalatoknak nagyon alacsony árakat kínáló versenytársakkal kell megküzdeniük. Ez persze rontja a foglalkoztatottsági mutatókat is.

 

Az új jogszabály értelmében Brüsszel figyelni fogja, mekkora versenyelőnyre tesz szert egy külföldi cég, hogy nem tartja be a szociális (értsd: bérek és juttatások) illetve környezetvédelmi szabályokat. Ezen kívül az Európai Bizottság iparági jelentéseket fog készíteni a dömpingárakkal kapcsolatban. Ehhez az európai vállalatok panasztételeit fogják alapul venni.

 

 hirdetes_400x285  

„Ma nem csak arról van szó, hogy Kína piacgazdaság vagy sem, hanem hogy képesek vagyunk-e, muszáj-e mindenkire egyformán vonatkozó szabályokat és azokból fakadó egyenlő esélyeket teremteni a nemzetközi kereskedelemben. A válasz igen, hiszen fair versenyre van szükség”

 

– idézte az EP hivatalos közleménye Salvatore Cicu (EPP, Olaszország) EP jelentéstevőt.

 

Körkép.sk

Nyitókép: europarl.europa.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!