Az Amerikai Fogyasztói Technológiai Szövetség (CTA) döntése alapján a Nissan LEAf, a világ legnagyobb darabszámban eladott tisztán elektromos meghajtású járműve nyerte a legjobb 2017-es innovációért kijáró díjat.

 

A 100 százalékban emissziómentes Nissan Leaf-nak ez már a második rangos elismerése. Az elsőt még 2011-ben gyűjtötte be, amikor is – az első elektromos meghajtású autóként – elnyerte a Car of the Year díjat, vagyis az év legjobb autójává választották Európában.

 

 

 hirdetes_300x300  

A 2017-es generációváltás során nemcsak külső megjelenésében, hanem műszakilag is nagyot lépett előre:  147 lóerős és 320 Nm csúcsnyomatékú villanymotort kapott, akkumulátora most már 40 kWh energia raktározására alkalmas, ami 265-280 km megtételére lehet elegendő.

 

Ezek az adatok csaknem 25%-os növekedés jelentenek az elődhöz képest, de a hírek szerint várható egy bőven 300 km feletti hatótávú változat is, 60 kWh-s akkucsomaggal.  A standard kivitelű új telepek töltése változatlanul 3 forrásból történhet: 230 V-os, 3 kW-os háztartási konnektorból, ami teljes lemerültség esetén mintegy 12 órát vesz igénybe.

 

The 2017 Nissan LEAF features a high-response, 80kW AC synchronous motor that generates 107 horsepower and 187 lb-ft of torque, providing a highly responsive, fun-to-drive experience that consumers often expect from traditional, gasoline-powered vehicles.

 

Háromfázisú, 6 kW-os aljzatból ehhez 8 óra is elég, az erősáramú gyorstöltő állomások pedig 40 perc alatt képesek visszatölteni a teljes kapacitás 80%-át. Az autó végsebességét egyébként 144 km/h-ra korlátozták, amivel szintén az elérhető legnagyobb hatótávolság volt a cél. A frissített Nissan Leaf a hazai márkakereskedőknél is kapható; induló ára 29 050 euró.

 

Vas Gyula

Fotó: Nissan

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!