Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker a katalán függetlenségi törekvéseket „katasztrófának” nevezte, és a spanyol El País-nak adott interjújában újra megerősítette, hogy az EU az egységes Spanyolországot támogatja a katalán kérdésben.

 

„Katalónia hatalmas gondot okoz. A helyzet, amit kiprovokáltak, katasztrofális”

 

mondta az EB első embere. Egyúttal arra figyelmeztette a Belgiumban tartózkodó katalán elnököt, Carles Puigdemontot, hogy

 

„…ne becsülje alá azt a széleskörű támogatást, amivel Mariano Rajoy [spanyol kormányfő] rendelkezik Európában”.

 

 hirdetes_400x285  

Az 1970-es évek végén demokratizálódó Spanyolország az elmúlt negyven év legsúlyosabb belpolitikai válságává küzd. Katalónia dacolva a központi kormány nyomásával népszavazást tartott a függetlenségről, majd később bejelentette, hogy létrehozzák az önálló Katalán Köztársaságot (de nem kiáltották ki a függetlenséget).

 

A spanyol kormány válaszul a katalán elnököt és kormánya tagjait őrizetbe vette lázadás vádjával. Puigdemont és négy kormánytag jelenleg is Brüsszelben tartózkodik

 

Az európai tisztségviselők többször kijelentették, hogy a katalán példa veszélyes precedenst teremthet az önállósodásért küzdő európai kisebbségek előtt, ezért azonnal Spanyolország oldalára álltak.

 

Bár Katalónia, mint autonóm tartomány sokáig kifejezett széles autonómiával rendelkezett Spanyolországban, az elmúlt évtizedben a madridi kormány ezeket jócskán megnyirbálta. Jelentős pénzügyi okok is meghúzódnak a háttérben: a spanyol kormányzat egyre több pénzt vont el a tartománytól, és egyre kevesebbet juttat vissza hozzá fejlesztések formájában. Katalónia Spanyolország leggazdagabb tartománya, a bruttó hazai termék egy ötödét termeli meg.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: is-a-cunt.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!