Több, Szociális Biztosítónak tartozó személy igényelhet mostantól törlesztési ütemtervet – áll a január elsejétől hatályba lépő szociális biztosításról szóló törvénymódosításban.

 

2018-tól kezdve meghosszabbítják a törlesztési határidőket, így az érintettek 18 hónap helyett 24 hónapra oszthatják szét a törlesztőrészleteket, az adósok a feltételek teljesítése után az illetékes fiókban tudnak erről egyeztetni.

 

A részletfizetés lehetővé válik azoknak az adósoknak is, akik már nem aktív befizetői a biztosításnak. Olyan esetekről van szó, amikor munkaadó befejezte tevékenységét, vagy az önálló gazdasági tevékenységet folytató személy számára megszűnt a kötelező biztosítás.

 

 hirdetes_400x285  

A biztosító szerint ezek a változások jobb feltételeket teremtenek az adósoknak, ugyanis a tartozást hosszabb időre oszthatják szét, így csökkenthetik a havi részletek nagyságát.

 

 

2016-ban 890 ember használta ki a törlesztési ütemtervet, idén januártól szeptemberig 597 személy. A Szociális Biztosító adataiból az is kiderült, hogy körülbelül 124.000 adóst tartanak nyilván. „A törlesztési ütemterv feltételeinek változása egy lehetőség, hogy az adósok minél szélesebb köre igényelje.” – véli az intézet.

 

 

SME
kép: sme.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!