Lemondott Robert Mugabe zimbabwei elnök – jelentette be a zimbabwei törvényhozás házelnöke.

A képviselők ujjongással fogadták a házelnök bejelentését, és a Zimbabwét 37 éve irányító elnök lemondását üdvrivalgással fogadta az ezt követelő többezres tömeg is a törvényhozás épületénél. A megmozdulás résztvevői Constantino Chiwenga vezérkari főnök és a korábban menesztett Emmerson Mnangagwa arcképeit emelték a magasba.

 

Mudenda közlése szerint Mugabe a parlamenthez eljuttatott levélben mondott le, amelyben leszögezte: a döntés az övé, célja pedig a zökkenőmentes hatalomátadás szavatolása.

 

Hírügynökségi jelentések szerint a levélben a következők olvashatóak: “Én, Robert Gabriel Mugabe, (…) hivatalosan benyújtom azonnali hatályú lemondásomat a Zimbabwei Köztársaság elnökének tisztségéről. Saját akaratomból döntöttem a lemondásról. (…) Döntésemet az akadálytalan, békés és erőszakmentes hatalomátadás szavatolása vezérelte.

 hirdetes_810x300  

 

Emmerson Mnangagwa alelnök veheti át a tisztséget

 

A levélben Mugabe nem közölte, kit kíván utódjaként látni az elnöki hivatalban, de várhatóan Emmerson Mnangagwa alelnök veszi át a tisztséget. Az alelnök menesztése váltotta ki a múlt heti katonai hatalomátvételt Zimbabwéban. A kormányzó Zimbabwe Afrikai Nemzeti Szövetsége – Hazafias Front (ZANU-PF) vasárnap leváltotta Mugabét a pártelnöki tisztségből, helyére pedig Mnangagwát választotta meg.

 

A parlament kedden indította meg az államfő elmozdítását célzó eljárást, amelyet a ZANU-PF kezdeményezett, mert Mugabe nem volt hajlandó lemondani. Lovemore Matuke, a ZANU-PF frakcióvezetője üdvözölte az államfő önkéntes lemondását, mint mondta: másképpen kínosan végződött volna Mugabe eltávolítása.

 

MTI

Nyitókép: Sky News

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!