Vlagyimir Putyin orosz és Bassár el-Aszad szíriai elnök Szocsiban találkoztak, hogy megbeszéljék a szír polgárháború politikai lezárásának lehetőségeit.

 

Mindkét államelnök egyetértett abban, hogy a konfliktus a végéhez közeledik. Sokan reménykedve tekintenek a Putyin-Aszad találkozóra, különösen azért, mert az orosz elnök a politikai rendezés felügyeletét az ENSZ-re bízná.

 

„Úgy vélem, a terrorizmus problematikája globális jellegű, annak érdekében, hogy végleg legyőzzük, még sokat kell dolgoznunk. Ami a mi együttműködésünket illeti a szíriai terrorizmus elleni harcbanb, ez a katonai hadművelet hamarosan valóban véget ér”

 

mondta Putyin Aszadnak.

 hirdetes_810x300  

 

Szíria sorsa azonban nem csak a két államfőtől függ. Putyin szerdán (szintén Szocsiban) Recep TAyyip Erdogan török és Hasszán Rohani iráni elnökkel is találkozik.

 

A szír konfliktus egy 6 éve zajló polgárháborút takar, amely során az Iszlám Állam is területeket hasított ki az országból. A háború miatt az ország 22 millió lakosából 11 millió az országon belül vándorolt el, több millióan pedig kivándoroltak Törökország irányába, sokan végül Európában kötöttek ki. A szír polgárháború volt a 2015-ben kitört migránsválság fő táplálója.

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Nyitókép: Bloomberg.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!