„Valószínűtlen”, hogy az eltűnt argentin tengeralattjáró fedélzetén tartózkodó 44 férfi és nő még életben van. Tegnap az argentin haditengerészet nyilvánosságra hozta, hogy robbanás hangját rögzítették néhány órával a tengeralattjáró utolsó bejelentkezése után, ami még múlt hét szerdán történt, ezzel kapcsolatban közölték a megrendítő hírt a családtagokkal. 

 

A kutatást azonban nem állították le, annak ellenére, hogy alig maradt remény, hogy élve találjanak rá a legénységre. Az argentinok és nyilván a többi, kutatásban részt vevő ország is szeretné tudni, mi történt valójában a tengeralattjáróval.

 

Forgatókönyvek

 

 hirdetes_300x300  

A szakértők most próbálják kitalálni, mi okozhatott robbanást a fedélzeten. Az egyik elmélet szerint az elektromos-dízeles meghajtású tengeralattjáróknál használatos akkumulátorokból származó hidrogéngáz halmozódhatott fel és lobbanhatott be.

 

A másik lehetőség, hogy az egyik torpedó robbant fel, ami régebben is okozott már ilyen katasztrófákat. A harmadik lehetőség, hogy egy meghibásodás miatt a merülési határtól mélyebbre süllyedtek, ahol a víznyomásnak már nem tudott ellenállni a hajótest, és összepréselődött.

 

A legtöbb tengeralattjáró merülési határa 400 méter. Az Atlanti-óceán azon szakasza, ahol az ARA San Juan eltűnt elég változatos, helyenként eléri a 3000 méteres mélységet is.

 

Miért csak most hallottunk a robbanásról?

 

A bécsi székhellyel nemrég létrehozott Átfogó Atomcsend Szerződés Szervezete szúrta ki a robbanás jelét. A szervezet eredetileg a nukleáris tesztrobbantásokat figyeli a világban, érzékelői azonban észleltek egy robbanást a San Juan utolsó bejelentkezésének helyszíne közelében.

 

A hozzátartozók – érthető módon – dühöngenek, úgy érzi, hogy a haditengerészet elhallgatta előlük az igazságot. A hadseregre az sem vet túl jó fényt, hogy Oscar Aguard védelmi miniszter csak szombaton délelőtt értesült a napi sajtóból (!) a tengeralattjáró szerdai eltűnéséről.

 

Körkép.sk, ABCNews.com

Nyitókép: ABCNews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!