Az idegen nyelvet tanulók néha (gyakrabban?) azt tapasztalhatják, hogy mérsékelt mennyiségű alkoholfogyasztás után folyékonyabban tudnak idegen nyelven beszélni. Egy friss kutatás megerősítette, hogy egy pohár sör vagy bor ledönti a kommunikációs gátlásokat, aminek köszönhetően egyesek kevésbé lesznek idegesek vagy félénkek megszólalni a tanult nyelven.

 

Ezzel párhuzamosan azonban az is kiderült, hogy az alkohol rontja a felismerőképességet, befolyásolja a memóriát és figyelmet (ez nem újdonság).

 

A kutatásban 50 német egyetemista diák vett részt, a felmérés vezetői pedig holland és brit tudósok voltak. A diákokat nyelvismeretük alapján válogatták össze, mindegyikük holland nyelvből készült államvizsgára. A felmérés során 2 percig kellett beszélgetniük két tudóssal hollandul.

 

 hirdetes_300x300  

Az objektív mérések érdekében trükközniük kellett a vezető kutatóknak. Az alanyok fele vizet, a másik fele eltérő mennyiségű alkoholt kapott (hogy a még jótékony hatású mennyiséget is mérni tudják, ami kicsivel kevesebb, mint 0,5 sör). Ezután két, holland anyanyelvű résztvevő beszéltette őket. Egyikük sem tudta, melyik diák kapott alkoholt és melyikük volt színjózan. A beszélgetéseket felvették, majd kielemezték.

 

Az eredmények arról tanúskodnak hogy az enyhén ittas alanyok könnyebben és folyékonyabban fejezték ki magukat, ugyanakkor nyelvtani, szókicsnbeli és érveléstechnikai oldalról nem különböztek józan társaiktól.

 

TA3.com, Körkép.sk

Nyitókép: time.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!