Minden eddiginél távolabbi feketelyukra bukkantak a Carnegie Obszervatórium kutatói. Nem csak az eddig ismert legnagyobb, de egyben a legrégibb észlelt feketelyuk, amely az univerzum keletkezésének hajnalán született.

 

A Nature magazinban leírt felfedezés szerint a feketelyukra egy olyan kvazárban találtak rá, amely a Nagy Bumm (az univerzum születésének pillanata) után „mindössze” 690 millió évvel jött létre (csillagászati léptékkel mérve, igen közel).

 

A kvazárok olyan távoli galaxisok, amelyek közepén mindig egy gigászi, nagytömegű feketelyuk található. Rendkívül fényesek, mert belsejükben iszonyatos erők dolgoznak. Az eddig ismert kvazárok kora 2-3 milliárd év (a Nagy-Bummtól), és a Tejútrendszernél 10 ezerszer több energia van bennük. Amikor a kvazárban zajló heves folyamatok alábbhagynak, „hagyományos” galaxis lesz belőle.

 

 hirdetes_400x285  

A most felfedezett kvazár fénye 13 milliárd évet utazott, mire elért hozzánk, vagyis mi újszülött képét láthatjuk (mint ha egy 50 éves férfi 2 éves énje nézne vissza a tükörből). A kvazár belsejében munkáló feketelyuk tömege 800 milliószorosa a mi Napunkénak. A világegyetem  első galaxisaihoz sorolják.

 

A tudomány mai állása szerint a világegyetem mai formájában 13,8 milliárd évvel ezelőtt alakult ki.

 

Körkép.sk, ABCnews.com

Nyitókép: abcnews.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!