A legutolsó számítások szerint 8,3 milliárd tonna műanyaghulladék úszik vagy hentereg valahol a világon, a legtöbbjük az óceánokban végzi.

 

Ami azonban kifejezetten érdekes, hogy ennek a temérdek műanyag szemétnek a 90 százaléka a világ 10 nagy folyójából kerül a tengerekbe.

 

Az első, a Jangce folyó, amely Ázsia legnagyobb, és a világ harmadik leghosszabb folyója. Ezzel együtt azonban ez a folyó szállítja a legtöbb szemetet az óceánokba. A folyó a Kelet-kínai-tengerbe torkollik Sanghaj közelében. A folyó mentén mintegy 480 millió ember él.

 

 hirdetes_810x300  

A második legtöbb szemetet az Indus folyó szállítja. Ázsia egyik legnagyobb folyama, amely áthalad Pakisztánon és Indián, végül az Arab-tengerbe torkollik. Hulladékon kívül jelentős mennyiségű szennyvizet is visz magával.

 

A harmadik a sorban a Sárga folyó, ami a kínai civilizáció egy központi természeti eleme. A folyó vize azonban ma már nem csak ihatatlan, de egyenesen veszélyes az emberi szervezetre. A folyóban élő halfajok harmada kipusztult.

 

A Hai folyó egy másik kínai folyó, amely a legnagyobb kínai várostömörülések közelében halad el: Peking és Tiencsin. Végül a Bohai –tengerbe ömlik, ami a világ legforgalmasabb beltengere.

 

A Nílus az ötödik. Az egyiptomi civilizációnak bölcsőt adó és a világ leghosszabb folyójaként számon tartott Nílus 11 országon halad keresztül, mielőtt a Földközi-tengerbe ömlene. 360 millió ember él a folyó mentén. Ráadásul többségük fejlődő ország, nem csoda a szennyezettség mértéke.

 

A Gangesz India spirituális jelentőségű folyama, amely mentén több mint fél milliárd ember él. Ma van benne minden: a műanyag hulladéktól kezdve az ipari és mezőgazdasági szeméten át a szennyvízig minden. Bár történtek erőfeszítések a tisztítására, az ipari termelés gazdaságosabbá tétele nélkül ez nem sokat segít.

 

A Gyöngy folyó – meg sem lepődünk rajta – szintén kínai. A Dél-kínai-tengerbe ömlik a benne található temérdek ipari és lakossági hulladékkal, szennyvízzel együtt.

 

Az Amur folyó, bár épp csak érinti kínai forrásánál a sűrűn lakott területeket, szintén elképesztően szennyezett. Medre nagyrészt Kína kevésbé sűrűn lakott vidékein és az oroszországi Szibérián halad keresztül. Ez is elég az elképesztő hulladékhegyekhez.

 

A Niger folyó Kelet-Afrikában található, több mint 100 millió ember él a vonala mentén. Az Atlanti-óceánba torkollik. A szennyezetség a legsúlyosabb a torkolatvidéken.

 

És a végére is egy ázsiai folyó marad, a Mekong. Csak a torkolatvidékén 20 millió ember él. Összesen hat, népes délkelet-ázsiai országon halad keresztül, köztük Vietnamon és Laoszon. Minden évben 8 millió tonna műanyag hulladékot visz magával.

 

DW.com

Nyitókép: DW.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!