Nem támogatja a német kormány Donald Trump amerikai elnök azon döntését, hogy az Egyesült Államok elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként – tudatta szerdán szóvivője útján Angela Merkel német kancellár.

 

Steffen Seibert a kancellárt idézve a Twitteren azt írta, hogy a német szövetségi kormány nem támogatja Donald Trump álláspontját, „mert Jeruzsálem státuszát egy kétállami megoldás keretében kell rendezni”.

 

Washington: Kövessetek

 

 hirdetes_810x300  

Donald Trump szerdán – Washington évtizedek óta képviselt álláspontjával szakítva – bejelentette, hogy az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának, és ezért az amerikai nagykövetséget átköltöztetik oda Tel-Avivból.

 

Kifejezte reményét, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyűlölet hangjain. Egyben felszólította a világ többi országát, hogy kövessék a washingtoni vezetés példáját.

 

Német kormány: Mindenkinek joga van a békéhez

 

Jeruzsálem státusza az izraeliek és palesztinok közötti konfliktus egyik fő kérdése.

 

A mindenkori német kormány következetesen a konfliktus kétállami megoldását szorgalmazza, azt az álláspontot képviseli, hogy az izraeli és a palesztin népnek egyaránt van joga a békéhez és a biztonsághoz, és ezt a két nép közti konfliktus rendezésének lehetséges módozatai közül csak azzal lehet garantálni, ha Izrael mellett egy önálló palesztin államot is létrehoznak.

 

Török külügyminiszter: Ankara elítéli Trump bejelentését

 

Törökország aggodalommal fogadja és elítéli Donald Trump amerikai elnök szerdai bejelentését, amely értelmében az Egyesült Államok Izrael fővárosának Jeruzsálemet ismeri el és tel-avivi nagykövetségét is oda költözteti át – írta Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán a Twitteren.

 

Cavusoglu bejegyzésében Trump lépését felelőtlennek minősítette.

 

Egyúttal hangsúlyozta: „a döntés a nemzetközi jog és a vonatkozó ENSZ-határozatok nyílt megsértése”.

 

A török külügyminisztérium közleményében azt írta, hogy – „miként arra korábban több ENSZ-határozat rámutatott” – a palesztinok ügyének megoldása csak egy olyan független és szuverén palesztin állam kialakítása révén lehetséges, amelynek fővárosa Kelet-Jeruzsálem. A tárca nyomatékosította: elfogadhatatlan, hogy az Amerikai Egyesült Államok, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, figyelmen kívül hagyja ezt.

 

Hozzátették: „a palesztinok függetlenné válása történelmi, lelkiismereti és emberi kötelezettség”. „A szerdai döntés a béke alapja teljes elpusztításának kockázatát hordozza magában” – fogalmazott a közlemény.

 

MTI

Nyitókép: origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!