Sokan kritizálták nemrég Andrej Danko (SNS) házelnököt, amiért az orosz nyelv használatát népszerűsítette. De nem csak az SNS-vezér moszkvai barátainak vannak ilyen ambíciói.

 

Emmanuel Macron nemrég bejelentette, hogy a franciát tenné Afrika, de akár a világ legelterjedtebb nyelvévé. Egy három évvel ezelőtti tanulmány ugyan alátámasztja ezt az elképzelést, főleg, hogy az egykori francia gyarmatok Afrikában egyre népesebbek – és 33 év múlva akár 750 millió ember él majd az egykori provinciák országaiban.

 

Nem nehéz belátni – írja a The Guardian brit lap – hogy a francia nyelv terjedésével Franciaország nemzetközi súlya is nőne.

 

 hirdetes_810x300  

Egykor a francia volt Európa legdivatosabb nyelve, még az orosz arisztokráciának is francia volt az első tanult nyelve (ennek hátterében Napóleon hódításai állnak). Mára ez jócskán megváltozott, és csak nyomaiban maradt meg: az ENSZ Biztonsági Tanácsában, az EU-ban és a NATO-ban még mindig kiemelt helye van franciának.

 

Európában a francia kénytelen az angollal és a némettel versenyezni. Bár maguk a franciák úgy tartják, hogy az angol igazából „rosszul kiejtett francia”, jelenleg még sok lemaradást kellene behozniuk.

 

Meg kell jegyezni, hogy a francia az egyik olyan nyelv, amely részben sikeresen állt ellen az angol jövevényszavaknak. A PC helyett ordinateur-t mondanak, a szoftver helyet logiciel-t, vagyos sok újkori kifejezésre van saját szavuk.

 

Aktivisták azonban úgy gondolják, a francia terjedését az segítené elő leginkább, ha elmaradna a nőnem megjelölése. Vagyis nem különböztetnék meg a franciákat nemek szerint (hímnemben: les Francais, nőnemben: les Francaises), hanem maradna az univerzális les Francais kifejezés. A Francia Tudományos Akadémia azonban egyelőre elutasítja az ötletet.

 

Még egy érdekes adalék: sok vita ment korábban arról, hogy mi lehetne az európai közös hadsereg vezénylési nyelve. Az angol kicsit fura lenne, mivel Nagy-Britannia kilép az EU-ból. A németbe szinte biztosan nem mennének bele a déli országok, kezdve Franciaországgal. Mivel a közös hadsereg témáját egyelőre jegelték, ez a kérdés is megválaszolatlan maradt.

 

DennikN.sk, Körkép.sk

Nyitókép: france24.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!