A térségben továbbra is nagy az instabilitás, és ez újabb migrációs hullámmal fenyegethet a jövőben – emelte ki Szijjártó Péter hétfőn, az európai uniós tagországok brüsszeli külügyminiszteri tanácsülésének szünetében tartott sajtóértekezletén.

Sajtóértekezletén a külgazdasági és külügyminiszter arról számolt be, hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harc jól halad, a terrorizmus azonban más formákban újraszerveződik és új területeket próbál meghódítani. A helyzet megerősíti eddigi politikánk helyességét, el kell kerülni továbbra is mindenféle biztatást a migrációra, ugyanis az veszélyt jelent Európára, illetve a származási és a tranzitországokra egyaránt – mondta Szijjártó.

 

„Sem a Közel-Keletnek, sem Afrikának nincs szüksége arra, hogy tömegek, százezrek járkáljanak keresztül-kasul országokon, hiszen ez további destabilizációt tud okozni” – fogalmazott.

 

Kiemelte: a segítséget oda kell vinni, ahol a baj van, a gazdaságfejlesztési programok indításához ezért Magyarország megad minden támogatást. Emellett az EU-nak valódi segítséget kell nyújtania a határvédelem terén, továbbá támogatni kell a keresztény közösségeket, és erősíteni kell a békefenntartói tevékenységet a régióban. Utóbbi kapcsán a tárcavezető rámutatott, Magyarország a méretéhez képest jelentős erőkkel vesz részt a békefenntartó missziókban, a kormány pedig mérlegeli, hogy miként tudja jövőre bővíteni a szerepvállalását a mali misszióban. Hozzátette azt is, jelenleg 976 afrikai hallgató tanul az országban ösztöndíjprogramok keretében.

 

 hirdetes_810x300  

Az uniós külügyminiszterek délelőtt közel két és fél órán keresztül tárgyaltak Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel. Szijjártó elmondta, hogy a találkozón egyik fél álláspontja sem okozott nagy meglepetést, és noha voltak kemény kérdések, az ülés jó hangulatban, ellenségeskedés nélkül zajlott.

 

Aláhúzta: a kormány szerint mielőbb sort kellene keríteni az EU-Izrael társulási tanács ülésére, mivel ezt meglehetősen régen hívták össze utoljára. Mint mondta, nem szabad, hogy bizonyos politikai nézetkülönbségek túszul ejtsék a gazdasági együttműködés fejlesztését, Izrael ugyanis élen jár a digitalizációban, az innovációban, Európának pedig egyértelmű érdeke a kooperáció elmélyítése. Emellett a terrorizmus elleni együttműködés bővítése is kulcsfontosságú mindkét fél számára – vélekedett.

 

MTI
kép: MTI Fotó: KKM

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!