Sólymos László környezetvédelmi miniszter (Most-Híd) gyors, intenzív és rendkívüli ellenőrzéseket helyezett kilátásba a csallóközi mezőgazdászok felé.

 

A minisztérium ezzel próbálja meg kideríteni, hogyan kerülhetett bele az ivóvízbe az atrazin nevű gyomirtó szer, melyet már évekkel ezelőtt betiltottak.

 

Több Dunaszerdahelyi járásbeli községben (Csallóköznádasd, Baka, Dercsika, Sárosfa, Gelle, Lúcs) már napok óta tartályoskocsikból lehet csak ivóvízhez jutni, mivel az említett atrazin mértéke a megengedett többszöröse a vízben.

 

 hirdetes_810x300  
forrás: centrum.sk

 

Sólymos mai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy már folyamatban van a probléma megoldása, viszont továbbra sem tudják, miként kerülhetett bele az anyag a talajvízbe.

 

A Nyugat-szlovákiai Vízmű ismeretlen elkövető ellen tesz feljelentést az ügyben..

 

A csapvízen kívül a saját kutak használatát is megtiltották az érintett községekben élőknek. Azt egyelőre nem tudják, hogy mióta fertőzött a víz. Múlt héten, az első eset bejelentésénél Csallóköznádasdnál az atrazin értéke ötszöröse volt a megengedettnek. Ekkor tiltották meg a csapvíz és kutak használatát Nádasdon, Bakán és Dercsikán. Később a mérések Lúcs, Gelle és Sárosfa községeknél is háromszoros ill. négyszeres limittúllépést mutattak, így ezekben a községekben is tilos a csapvíz használata.

 

teraz.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!