A pravoszláv hívők, akik a Juliánus-naptárt követik, január 6-án ünneplik a Karácsonyt.

 

A karácsonyi előkészületeket 40 napig tartó böjt előzte meg, szenteste, január 6-án pedig a 12 apostol tiszteletére tizenkét böjti, azaz húsmentes étel kerül majd az asztalra.

 

Pozsonyban is megünneplik a pravoszláv karácsonyt. Az ortodox egyház pozsonyi lelki vezetője, Jozef Haverčák a TASR-nek nyilatkozva elmondta, hogy az ünnepek az ortodox egyházakban szent liturgiával kezdődnek. Pozsonyban este a hívek három órás ünnepségre, istentiszteletre gyűlnek össze. Az ünnepélyes szertartások a többi napon is a templomban folytatódnak.

 

 hirdetes_810x300  

Haverčák szerint a szlovák fővárosban mintegy 2000 ortodox hívő él, akik közül sokan szülőhelyükön töltik az ünnepet.

 

Az ortodox hívők vallásában a karácsony teljes mértékben vallási ünnep, ezért náluk a december 24-ei karácsony nem létezik. Oroszországban a karácsonyfa, ajándékozás, és a télapó eljövetele a szilveszterhez tartozik. Karácsony első napja a Julianus-naptár szerint január 7-re esik.

 

Karácsonykor a pravoszláv vallásúak nem dolgoznak, nem kérnek és adnak kölcsön. Vendégségbe sem mennek, csak majd karácsony másnapján.

 

A vallás másik nagy eseménye az ortodox újév – orosz elnevezéssel „a régi újév” – január 13-ra esik, így ezt is nagyon sokan megünneplik, és nem csak a vallásos emberek.

 

teraz.sk, hirado.hu

Nyitókép: teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!