Másfél méteres leguánok potyognak a fákról Floridában (USA). A helyiek amúgy sem különösebben örülnek az állatoknak, mivel egy invazív (betolakodó) vajról van szó, elterjedését a felelőtlen tartás és szaporítás okozta.

 

A floridai luxusvillák kertjeiben a növényeket hálókkal védik, mivel a leguánok felzabálják a növényeket, ezzel más fajokat teljesen megfosztanak a táplálékuktól.

 

Miután jóllaktak, általában felmásznak egy közeli fára éjszakára. Januárban azonban rendszerint lepotyognak a fáról, és mozdulatlan, szürke testük ott hever mindenhol. Nem halottak, csak tetszhalottak. Az alacsony hőmérséklet miatt megdermednek. Általában négy foknál alacsonyabb hőmérsékleten áll be náluk ez az állapot. Izmaik elengednek, és leesnek a fákról.

 

 hirdetes_400x285  

A többségük aztán az meleg beköszöntével újra életre kel. A nagyobb példányoknak nagyobb az esélyük is az életben maradásra. Egy kifejlett leguán másfél méter hosszúra is megnőhet.

 

A tudósok úgy vélik, hogy a leguánok túlélőképességüknek hála a kontinens északabbi részében is elterjedhetnek. Főleg, hogy a hideget túlélő példányok génjeibe beépül ez a tulajdonság, és utódaik ellenállóbbak lesznek a hideggel szemben.

 

Sokan teljesen kiirtanák a zöld gyíkokat Floridából. Egyesek úgy vélik, erre kiváló módszer, hogy divatos ételt készítenek belőlük – a lábukon van a legtöbb hús, de az sem sok.

 

Sme.sk

Nyitókép: Sme.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!