„Az SaS által vázolt romaügyi reform legnagyobb hibája, hogy nem a valóságra reagál. Az anyagot olvasva úgy éreztem, hogy leporoltak valamit még 2011-ből anélkül, hogy figyelembe vették volna a jelenlegi helyzetet,“ mondta a SITA ügynökségnek Ravasz Ábel (Most-Híd) romaügyi kormánymegbízott.

 

A hivatalnok értékelte, hogy Lucia Ďuriš Nicholsonová (SaS), a parlament alelnöke novemberben értékes javaslatokat is bemutatott, többségük azonban Ravasz szerint már életbe lépett.

 

„A múltban több képviselő, köztük az SaS-ból is ültek az irodámban, paradox módon azonban Nicholsonová nem volt köztük,“ mondta Ravasz, hozzátéve, hogy ha a a képviselő igényli, szívesen találkozik vele.

 

 hirdetes_810x300  

Ravasz szerint az SaS által vázolt érdem szerintiség nem a legszerencsésebb módja a romák foglalkoztatásának.

 

„ Az aktivációs munka csak arra jó, hogy a jelenlegi helyzetet fenntartsuk. Számomra fontosabb, hogy munkahelyeket hozzunk létre a régiókban, ami már jelenleg is zajlik a legkevésbé fejlett járások akciótervén keresztül,“ mondta Ravasz. A visszajelzések szerinte nem a legjobbak, mivel az egész projekt túl lassú. Hozzátette, hogy a fenntartható munkahelyekkel javítható a romák helyzete.

 

Ravasz Andrej Kiskának is nekiment

 

A SITA-nak nyilatkozva Ravasz az iskolaügyet nevezte meg prioritásként. A legnagyobb kihívás ezen belül az iskola előtti nevelés kötelezővé tétele, a szegény sorsból származó gyerekek támogatása és a speciális iskolák és gyermekdiagnosztikán belüli változtatások. De ugyanúgy a lakhatás, foglalkoztatottság és egészségügyi ellátáson belül is prioritásokra van szükség.

 

Ravasz Ábel nem ért ezért egyet Andrej Kiska államfővel, aki tavaly júniusban kijelentette, hogy hiányoznak a cigánykérdés megoldásának prioritásai.

 

 „ Úgy gondolom, hogy fontos, hogy az államfő rendszeresen érdeklődik a kérdés iránt, bár megállapításai nem mindig helyesek. Minden kormány, úgy ez is, többet is tehetne a romák integrációjáért, de hogy nem lennének céljaink, ezt nem gondolom,“ reagált Ravasz.

 

Webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!