Felújítás miatt leállították, és hat hónapra eltűnik az emberek szeme elől a prágai Óváros városházának híres csillagászati órája, az Orloj.

 

Az apostolokat, majd az aranykakas kukorékolását reggel kilenckor hosszú percekig tartó tapssal köszöntötte az a szokatlanul nagyszámú turista, akik még utoljára látni szerették volna az Orlojt a féléves kényszerszünet előtt.

 

A prágai Óváros városházának komplex felújítása tavaly áprilisban kezdődött. A cseh főváros egyik legfőbb idegenforgalmi látványosságának, a több mint 600 éves Orlojnak az alkotóelemeit a szakemberek először megjelölik és összeírják, majd szétszerelik, hogy fél év alatt teljes egészében kitisztítsák, és elvégezzék a szükséges alkatrészcseréket. A tervek szerint lecserélik mindazokat a modern elemeket, amelyeket a 2. világháború utáni felújításkor szereltek az órába, a különböző acélhuzalokat például újra kenderből készült zsinórokra cserélik.

 

 hirdetes_300x300  

A prágai szakemberek azt ígérik, hogy a következő hónapokban, amikor a csillagászati órát javítják, az Orlojt eltakaró állványra videovetítésekkel pótolják a varázslatos hangulatot.

 

A városháza teljes felújításának befejezését nyár végére tervezik. Szakértők szerint azonban számolni kell azzal, hogy a javítások elhúzódhatnak. Petr Skála, az Orloj órásmestere és kezelője szerint a megnyitás legutolsó lehetséges napja 2018. október 28., azaz Csehszlovákia megalakulásának századik évfordulója.

 

 

Forrás: Sme.sk/MTI

Nyitókép: Sme

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!