A klímaváltozás következtében felmelegedő óceánokban összeomolhat a táplálkozási lánc, ami végül ahhoz vezet, hogy nem lesz elég lehalászható hal a piac számára – ezt állapította meg egy szerdán publikált ausztrál tanulmány.

Az Adelaide-i Egyetem kutatói szerint az óceánok emelkedő hőmérséklete miatt „a táplálkozási lánc alján lévő algáktól a növényevők és ragadozók felé irányuló energiaáramlás csökken, ami káros hatással lesz a kereskedelmi halászatra„.

 

Az egészséges táplálkozási hálózatok fontosak a faji sokszínűség fenntartásához és világszerte sokmillió embernek nyújtanak megélhetést. Tudatában kell lennünk, hogy a klímaváltozás a közeli jövőben hogyan változtatja meg ezeket a tengeri táplálkozási hálózatokat – mondta el Hadayet Ullah, a tanulmány vezető szerzője.

 

A kutatók 12, egyenként 1600 literes tartályt állítottak fel, amelyekben a különböző tengeri élőlények – algák, halak, tengeri szivacsok és rákok – számára a felmelegedő óceán körülményeit szimulálták. A kis ökoszisztémákban fél éven át tartották fenn a várható klímaállapot körülményeit, ez alatt az idő alatt rögzítették a fajok növekedését, túlélését és termőképességét.

 

 hirdetes_810x300  

A klímaváltozás növelte a növények termőképességét, ám ez az főként apró kék-zöld algák elszaporodását jelentette, és nem segítette a táplálékláncot, mivel ezek az algák túlnyomórészt ehetetlenek, a növényevők nem fogyasztják őket” – ismertette a kísérletet a tudós.

 

MTI

Nyitókép: Wikimedia

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!