Nincs kompromisszum a Macedónia elnevezése körüli vitában Macedónia és Görögország között. A volt Jugoszláviából kiváló macedón állam ugyanis a görögök szerint jogtalanul használja jelenlegi megnevezését. Görögország is rendelkezik ugyanis egy Makedónia nevű tartománnyal, a legenda szerint itt született Nagy Sándor.

 

Athén eddig minden lehetséges eszközzel akadályozta Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásait, épp a jogtalan névhasználatra hivatkozva. A problémát orvosolandó Szkopje több „kompromisszumos” megoldást is felajánlott, mint az Új Macedónia, vagy az Észak-Macedónia nevek használatát. A görögöknek azonban egyik sem tetszik.

 

A Marc közvélemény-kutató ügynökség szerint a görögök 68 százaléka elutasítja még annak lehetőségét is a „macedón” kifejezés benne legyen északi szomszédjuk országnevében. Aligha elképzelhető, hogy az évtizedek óta tartó vita épp most zárul le.

 

 hirdetes_300x300  

Görögország nem csak Macedónia az uniós csatlakozását akadályozza, de atlanti betagozódását. Álláspontjukat azzal indokolják, hogy a macedón névhasználat a történelmi örökség kisajátítását jelenti, illetve azt, hogy Szkopje igényt tart a görög Makedóniára, és magába olvasztaná azt.

 

eTrend.sk

Nyitókép: eTrend.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!