Mihai Tudose hétfő esti lemondása után kedden a PSD igyekezett megtalálni a székely-agasztásos botrányba keveredett volt kormányfő utódát.

 

Egyes sajtóértesülések szerint felmerült Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter, Mihai Fifor védelmi miniszter neve is, de egyikük sem vállalta a jelölést. Viorica Dăncilát a PSD ügyvezető elnöke, Niculae Bădălău javasolta jelöltnek.

 

Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő 55 éves, a Teleorman megyei Roșiori de Vedén született, és 1996-tól tagja a Szociáldemokrata Pártnak. Jelenleg a második mandátumát az európai parlamentben. Viorica Dăncilă 2015 októberétől a PSD nőszervezetének elnöke. Korábban, 2008-2009-en Teleorman megyei tanácsos volt.

 

 hirdetes_810x300  

 

Tudose lemondása mindenképpen a PSD politikai ellenfelét, a jobboldali Klaus Iohannis államfőt hozta helyzetbe, akit az alkotmány nem kötelez arra, hogy harmadszor is a legtöbb parlamenti mandátummal rendelkező PSD jelöltjét bízza meg kormányalakítással.

 

Szerdán délben kezdődnek a kormányalakítási egyeztetések a Cotroceni-palotában. Klaus Johannis levélben hívta meg a konzultációra a parlamenti pártok képviselőit. Az ellenzéki pártok előrehozott választásokat sürgetnek.

 

maszol.ro, Körkép.sk

Nyitókép: linia1.ro

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!