Kedden reggel Kosovska Mitrovicában megölték Oliver Ivanovićot, a Szabadság, demokrácia, igazság elnevezésű polgári kezdeményezés vezetőjét. Az eddig ismeretlen elkövető négy lövést adott le, mind a négy golyó mellen találta a koszovói politikust. A szerb média szerint a lesből támadó orgyilkos az ötödik golyót közvetlen közelről lőtte ki a szerb politikusra, majd egy Opel Astra típusú gépkocsival elmenekült.

Ivanovićra a gyilkosság helyszínének közelében lakó szomszédasszonya talált rá, aki azonnal értesítette a mentőket és a rendőrséget. Kosovska Mitrovica északi részét zárlat alá vette a koszovói rendőrség, nyomoznak az elkövető után. Noha a politikust gyorsan a kórházba szállították, de az életét már nem tudták megmenteni.

 

Orvul támadtak rá

 

A merénylet kedd reggel 8:15-kor történt, amikor pártjának épületébe akart belépni. A férfit több golyóval a felsőtestére célozva lőtték meg, aki a kórházba szállítása után meghalt – erősítette meg a koszovói sajtó értesülését Shyqyri Syla, a város főügyésze. A politikust a pártja székháza előtti lépcsőn érték a gyilkos golyók. A szerb média szerint a hatóságok találtak egy nemrég felgyújtott és kiégett gépkocsit, amiről alappal gyanítják, hogy a merényletkor használt autó lehetett.

 hirdetes_300x300  

 

Marko Djurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának a vezetője terrorista cselekménynek nevezte a koszovói szerb politikus meggyilkolását, amelynek célja szerinte az volt, hogy Koszovó szerbek lakta északi részén fejetlenséget okozzon, és a Szerbiában, valamint a Koszovón élőket összeütközésekbe taszítsa.

 

Oliver Ivanović 1953-ban született, a zágrábi katonai akadémián tanult, de nem fejezte be tanulmányait, helyette gépészmérnöki diplomát szerzett. A 64 éves Ivanovićot 2016-ban az Európai Unió jogi és igazságügyi missziójának (EULEX) bírósága háborús bűnök, egyebek mellett gyilkosság miatt kilenc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, tavaly azonban a koszovói fellebbviteli bíróság az ügy újratárgyalását rendelte el.

 

MTI/Hirado.hu

Nyitókép: TASR/AP

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!