Beszálltak a francia és német közgazdász-szakik az eurozóna jövőjéről szóló vitába. 14 elismert közgazdász és professzor összedugta a fejét, és saját ötletekkel rukkoltak elő, mondván, hogy nincs idő a franciák és a németek politikai játékaira, mert bármikor jöhet egy újabb pénzügyi válság.

 

Az ötleteket összefoglaló dokumentum kiszivárgása azért került a figyelem középpontjába, mert nem baloldali elképzeléseket tartalmaz. Az eddig felmerült javaslatok zöme francia érdekeket tükrözött. Ezúttal, úgy tűnik, nem erről van szó.

 

Dióhéjban, a szakértők azt javasolják, hogy az eurozóna sérülékenységét kiküszöbölendő, a politikai retorikában szereplő „nagy szavakat”, mint monetáris unió, vagy Európai Stabilitási Mechanizmus, tegyük félre. Egyébként is politikai viták tárgyát képezik.

 

 hirdetes_300x300  

Helyette a bankok problémáit kell felszámolni. Ezt úgy képzelik el, hogy az eladósodott, nagy mennyiségű kintlevőséggel (olyan hitellel, amit sosem fizetnek vissza a banknak) rendelkező bankok korlátozzák a rossz hiteleik számát. Ez különösen Olaszország számára lehet fájdalmas, ahol választások lesznek, miközben egyre nő a munkanélküliség, a bankrendszernek pedig nincs tőkéje az álláshelyek teremtésére.

 

Másodszor, meg kell reformálni az EU költségvetési szabályait, egyszerűbbé és hitelesebbé kell őket tenni, mert bár a jelenlegi rendszer tartalmaz büntetéseket az előírásokat megszegőknek, ezek a bírságok sosem voltak betarthatók. Másik probléma, hogy a közgazdászok maguk sem látják át a rendszer működését.

 

A költségvetési hiányok közös limitje helyett a közgazdászok azt javasolják, hogy a kormányok szigorúan takarékoskodjanak. Pontosabban, nem nőhet az eladósodottság mértéke jobban a GDP növekedésénél. Ennek ellenőrzését pedig egy független szervezetnek kell végeznie.

 

A harmadik javaslat egy olyan intézkedést tartalmaz, amelynek célja a „bajba jutott” országokat gyorsabban és hatékonyabban kisegíteni, hogy ne ismétlődjön meg a 2010-2011-es görög agónia. Itt egy Európai Valutaunió lehetősége is felmerült.

 

Politico.eu

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!