Az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyeleti Hivatal alkalmazottai a múlt hónapban nemcsak a szepességi virsli minőségét vizsgálták az ellenőrzések során, hanem a Nyitran szalámit, a gazdasonkát, valamint a szakolcai kürtőskalácsot és a zsitvai édes paprikát is. Talán nem meglepő, hogy a tesztelés során mindegyik termék elvérzett.

 

A Nyitran szalámi azért nem ment át az ellenőrzésen, mert abban túl sok kollagént találtak. Ugyanezen a teszten bukott el a gazdasonka is, amelyben a határértéket meghaladó sómennyiséget fedeztek fel.

 

A szakolcai kürtőskalácsban az ellenőrök olyan nem engedélyezett összetevőket találtak, mint a színezék, a margarin vagy éppenséggel az állagjavító. Pedig éppen ez a kürtőskalács volt az a szlovák termék, amelyik elsőként kapott európai regionális védjegyet.

 

 hirdetes_400x285  

Az őrölt zsitvai paprika, amely ugyancsak regionális védjeggyel büszkélkedik, az ellenőrzés során a gyengébb színezőképessége miatt vérzett el.

 

Az ellenőrök a vizsgálatok során az üzletekben is számos hiányosságra bukkantak. Például megállapították, hogy a pultoknál árusított  hús- és tejtermékek szavatossága már lejárt. Ezeket a termékeket csaláshoz folyamodva adták el: átragasztották a rövid szavatossággal rendelkező címkéket.

 

Az ellenőrzések során arra is fény derült, hogy több üzletben az eladók piszkos munkaruhában dolgoztak, a sajtok felszeletelésekor nem fedték a fejüket, illetve a péksütemények átvételekor nem használtak egyszer használatos kesztyűt.

 

Forrás: HNonline.sk/Aktuality.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!