Migránsok révén, egy líbiai táborból érkezhetett a kontinensre a tuberkulózis kórokozójának egy korábban ismeretlen, gyógyszerekkel szemben ellenálló fajtája – írta a Die Welt című német lap a hírportálján.

A lap a Schleswig-Holstein tartományi Borstelben működő, fertőző betegségekre szakosodott orvostudományi kutatóközpont közleménye alapján azt írta, hogy az intézet egy nemzetközi vizsgálatban 29 menekültnél azonosította a fertőző tüdőbetegséget kiváltó kórokozó egy új fajtáját, amely szokatlan módon négy különböző antibiotikummal szemben is ellenáll. Valamennyi menekült Európában tartózkodik, 14 Németországban. Az adatok arra utalnak, hogy a kórokozó a Bani Valíd nevű líbiai város térségében működő menekülttáborban jutott a szervezetükbe.

 

Az új baktériumtörzs valószínűleg a kórokozó egy olyan fajtájából fejlődött ki, amely az Afrika szarva néven is ismert északkelet-afrikai térségben fordul elő. Azt nem lehetett rekonstruálni, hogy miként jutott el a régiótól több ezer kilométerre, Afrika északi részén fekvő városig – áll a közleményben. A Németországban kiszűrt fertőzöttek többnyire felnőtt kísérő nélkül érkezett fiatalkorúak, akiket Baden-Württemberg tartományban regisztráltak menedékkérőként.

 

A Die Welt a Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai alapján hozzátette, hogy Németországban a tbc sokkal gyakrabban fordul elő külföldieknél, mint német állampolgároknál. A lakosság egészét tekintve 100 ezer emberre évente 7,2 új fertőzés jut, de míg a német állampolgárok körében 100 ezer emberre 2,2 új tbc-s eset jut, az országban élő külföldieknél ez az arány 46,2. A leggyakoribb származási országok közé tartozik Szomália, Eritrea, Afganisztán, Szíria és Románia.

 hirdetes_810x300  

 

MTI

Nyitókép: Shutterstock

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!