Ma dönt az SPD kongresszusa, hogy kormányra lépnek-e Angela Merkellel és a CDU/CSU párossal. Ha német szocdemek nemet mondanak az újabb nagykoalícióra, Merkelnek nem sok választása marad: vagy kisebbségből próbál meg kormányozni, ami Németország további súlyvesztését jelenti majd, vagy újabb választásokat kell kiírni, ami azonban azt jelenti, hogy még hónaokig nem lesz ütőképes kormány Németországnak.

 

Az SPD 600 küldötte vesz részt a mai kongreszuson, amely Bonnban zajlik majd. A kérdés, hogy a szondázásnak is nevezett előtárgyalásokon megfogalmazott megállapodást elfogadják-e a tagok. Amennyiben igen, akkor elkezdődnek a tényleges koalíciós tárgyalások. Németországban tavaly szeptemberben zajlottak a parlamenti választások, azóta nem tudott új kormány alakulni.

 

A baloldali Deutche Welle hangsúlyozza, hogy a Martin Schulz vezette SPD katasztrofális népszerűségi adatokkal néz szembe. A választásokon történelmi kudarcot szenvedtek el 20 százalékos eredményükkel, ám a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint jelenleg 18 százalékon állnak – vagyis 2 százalékpontot veszítettek. Ez az oka, hogy a tagság nagyon is vonakodik egy Merkellel közös kormányba lépni.

 

 hirdetes_400x285  

A Politico.eu brüsszeli hírportál arra figyelmeztet, hogy bármi is lesz a mai kongresszus eredménye, „Európa császárnőjének” (Merkelnek) le kell vonnia az elmúlt négy év politizálásának fájdalmas tanulságát, miközben szembe kell nézni a rá nehezedő belső (pártja felőli) és külső (uniós) nyomással. Ha Merkel elbukik, az egyetlen olyan európai országvezető bukik el, aki képes lehet összetartani az EU-t.

 

A birt The Independent kevésbé kíméletesen fogalmaz. Azt írja, a készülő nagykoalíció „nem egészséges és el kell utasítani”. Legalábbis ezt szűrték le az általuk megszólított szocdem tagok nyilatkozataiból.

 

Körkép.sk

Nyitókép: politico.eu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!