Míg a negyvenes korosztály a 90-es években már a nagyszülői szerepre készült, addig napjaink negyvenesei a saját gyermekeik számára vásárolják a babakelengyéket.

 

Szlovákia lakossága nem siet a házasságkötéssel. Míg újonnan a vőlegények átlagéletkora már a 31. életévet is meghaladja, addig a menyasszonyok életkora is egyre gyakrabban átlépi a bűvös 30-ast.

 

Az életévek kitolódása azoknak az ügyfeleknek az életkorán is meglátszik, akik lakást keresnek. A Postabank egyik legújabb felméréséből kiderül, hogy 15-től 30 éves korig a fiatalok 76 százaléka a szüleivel él. A fiatalok többnyire akkor döntenek az önállósodás mellett, amikor megtalálják életük párját, akivel családot szeretnének alapítani. A fiatalok a bankokba általában a 30. életévük után jelennek meg azzal a céllal, hogy hitelt kérjenek a lakásuk finanszírozásához.

 

  hirdetes_300x300   

A Postabankban a lakásvásárlás esetén a hitelkérelmet átlagosan a 33 évesek nyújtják be. A hiteligénylést a jelenlegi generáció egyre inkább kitolja. A legtöbb hitelkérelmező átlagéletkora 31 és 40 év között van” – mondta a Postabank szóvivője, Lýdia Žáčková.

 

Míg 2007-ben 27 437 pár kötött házasságot, addig 2016-ban 29 897-en. Az elmúlt tíz évben nemcsak a házasságkötés iránt nőtt az érdeklődés, de maguknak a házasulandóknak az életkora is.

 

A Statisztikai Hivatal szerint 2007-től a férfiak a 31. életévük betöltése után kötnek házasságot. Míg tíz évvel ezelőtt a menyasszonyok életkora is 28,2 év volt, addig ma már áltagosan 30 éves korukban mennek férjhez. A házasulandó párok életkora az elmúlt tíz évben a férfiaknál 2,4 évvel növekedett, míg a nőknél 2,5 évvel. 2016-ban a házasulandó férfiak átlag életkora 33,6 év volt, a nőké pedig 30,7” – tájékoztatott a Postabank elemzője, Jana Glasová.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: Shutterstock

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!