A jármű a tiltó táblák ellenére tévedt az UNESCO világörökségi listáján is szereplő helyszínre, és megrongálta a fennsík területét, így három rajzot is.

A kamion mintegy 100 méter hosszú, mély nyomot hagyott maga után, ezzel pedig három rajzot is megrongált. A január 27-én történt esetről a kulturális minisztérium számolt be. A biztonsági őrök elfogták az eltévedt sofőrt, aki ellen feljelentést tettek. A férfinak bíróság elé kell állnia.

 

Az alig több mint fél évszázada felfedezett, csak a levegőből látható, több mint kétezer éves mértani alakzatok monumentális állatfigurákat és növényeket ábrázolnak a perui Pampas de Jumana fennsíkon. A Nazca-vonalak évekig a világ egyik legnagyobb rejtélyének számítottak. Régészek szerint a mintegy 750 négyzetkilométernyi területen elterülő vonalak a sivatagban, az Andokban és az őserdőkben élő nazca indiánok szertartásait szolgálták.

 

A rajzok mind ugyanolyan módon készültek a szakértők szerint. A sivatag talajáról az indiánok felszedték a felszínt egyébként vékony rétegben borító vörös-fekete kavicsréteget, hogy feltáruljon az alatta fekvő halványsárga kőzet. Ezt kézzel végezhették, mégpedig oly módon, hogy a felszedett kavicsokat a vonal mellett felhalmozták. Minden egyes kép tekintet nélkül formájára, méretére és témájára, egyetlen megszakítatlan vonalból áll. Ez az egyenesség egyszerű eszközökkel is elérhető. A földmérésben a mérőállomások megjelenése előtt három darab kitűzőrúddal megoldható volt.

  hirdetes_300x300   

 

MTI

Nyitókép: MTI/EPA/Johny Isla

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!