Szlovákiában a legnagyobb problémának az számított, hogy a szlovák képviseletnek a pjongcsangi téli olimpián unalmas lesz az öltözéke. Nos, ezzel ellentétében a norvég küldöttség már most jóval nagyobb problémával küzd.

 

A norvég sícsapat azután vált a kritikák célpontjává, miután bemutatták a 2018-as téli olimpiára készült szvettereiket. A fekete színű kötött szvetterek felső részét rúnákkal díszítetté, amelyek ugyan eredetileg a vikingekre és a skandináv mitológiára utalnak, de egyben a neonáci mozgalmak által gyakran használt szimbólumokra is.

 

A skandináv hadisten, Tyr rúnáit azért választották ki a nemzeti csapat számára, hogy ezzel a győzelmet és az erejüket reprezentálják. A norvég sízők ruhakollekcióját a „Támadó Viking“ névre keresztelték.

 

 hirdetes_810x300  

 

A lándzsára emlékeztető jelet azonban a szélsőjobboldali radikális mozgalmak használják, illetve a náci Németország idején Adolf Hitler ezt a szimbólumot választotta ki azon parancsnoki iskolák számára, amelyeket a náci mozgalom prominens tagjai látogattak. A nácik ezt a rúnát Yggdrasil-nek is nevezik, mely az örök élet üzenetét hordozza magában. Az örökzöld kőrisfa pedig a kozmoszt szimbolizálja.

 

A szvetterek bemutatásuk után hatalmas felháborodást váltottak ki. A Norvég Síszövetség úgy határozott, hogy nem fogja kényszeríteni a sportolókat a szvetterek viselésére. A szvetterek hivatalos gyártója, a Del of Norway azonban elutasítja a szvetterek körül kirobbant botrányt. „A neonácik a meneteléseik során a norvég zászlókat is használják, mindez mégsem jelenti azt, hogy felhagyunk a norvég zászló használatával“ – mondta a vállalat igazgatója.

 

Forrás: Sme.sk/Daily Mail

Nyitókép: News2Read

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!