A történészek alaposan alábecsülték a dél-amerikai maják birodalmának nagyságát. A legfrissebb infravörös vizsgálat kimutatta, hogy a guatemalai dzsungel mélyén elterülő egykori maja ősváros több mint 60 ezer épületből állt, a lakosok száma pedig elérhette az egymillió főt is.

 

A maja birodalom egykor magába foglalta Mexikó nagy részét, Guatemalát, Belizét és Honduras északnyugati területeit. A Guatemalában lévő város a dzsungel mélyén. A mostani felvételek azért lepték meg a régészeket, mert kiderült, hogy az egyik legjelentősebb Kolumbusz-előtti civilizáció sokkal összetettebb, szervezettebb és nagyobb volt, mint azt eddig hitték.

 

A lézeres LiDAR feltárás nem egymástól elszigetelt épületeket, városrészeket mutatott ki, hanem egy sűrűn épített, sokszáz eddig feltáratlan épület került elő.

 

 hirdetes_810x300  

 

A 60 ezer épületből álló „megalopoliszban” vannak házak, paloták, egy központi piramis, utak, amelyek az egyes városrészeket kötötték össze.

 

A maja birodalom valamikor 1200 évvel ezelőtt érte el virágzásának tetőfokát, a maja kultúra csak az ókori görög és kínai kultúrával hasonlítható össze.

 

SME.sk

Nyitókép: telegraph.co.uk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!