Minden második sífutó, aki 2001 – 2017 között érmet szerzett az olimpián vagy a világbajnokságokon, egy vagy több alkalommal gyanús vértesztet produkált. Mindezt német, brit, svéd és svájci oknyomozó újságírók összehangolt munkával derítették ki.

 

A csapat mintegy 2 ezer sportoló több mint 10 ezer vérteszt eredményét szerezte meg. Kiderítették, hogy 313 érmet szerezhettek gyanús körülmények között, ebből 91 volt aranyérem.

 

A botrány alig pár nappal a téli olimpiai játékok előtt robbant ki. Az adatbázist egy titkos informátor küldte el a sajtónak, akinek az ARD német televíziós csatorna szerint „fontos a játékok integritása“.

 

 hirdetes_810x300  

A jelentés szerint szinte lehetetlen, hogy a vizsgált sportolók vértesztjeiben mért eredményeknek természetes magyarázatuk van

 

 „Annak valószínűsége, hogy az értékeket más, mint dopping okozta, a szakértők szerint alig egy százalék,“

 

közölte az ARD.

 

Az adatok szerint több mint 50, a 2018-as téli olimpiára kijutott sportoló vérében mértek abnormális értékeket. Ez azt jelenti, hogy korábban csaltak, de megúszták büntetés nélkül – jelezte az ARD.

 

„A dobogós eredményt el nem érő sífutók vérében jóval alacsonyabb értékeket mértek,“

 

áll a jelentésben. A szakértők arra gyanakodnak, hogy a sportolók vagy a tiltott erytropoetínnel (EPO) szúrták magukat, vagy saját vérinfúziót kaptak, melyet korábban lecsapoltak és konzerváltak, ezzel növelve a vörös vértestek számát.

 

A legtöbb, gyanús eredményeket mutató és nagy valószínűséggel csaló sífutó Oroszországból származik, akik a 2014-es szocsii téli olimpia miatt nem is rajtolhatnak saját zászló alatt a dél-koreiai Pjongcsangban. Az ARD szerint azonban több norvég, svéd, osztrák és német sífutó is van a gyanúsítottak között.

 

Pravda/Körkép.sk

Nyitókép: Pravda

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!