A Dunai Limes néven szereplő terület beterjesztése az UNCESCO világörökség listájára Németországgal, Ausztriával s Magyarországgal közösen történik.

 

A térség 98 műemléket foglal magában 1500 kilométer hosszan az egykori Római Birodalom északi határa mentén a Duna partján – a bajor Bad Gögginkemtől kezdve a magyar – horvát határon található Kölkedig.

Szlovákiai szakaszán a világörökség várományosaként szereplő térség a Gerulata elnevezésű római katonai tábor romjai a pozsonyi Oroszvár (Rusovce) városrészében, illetve a Kelemantia Római Katonai tábort Izsán.

 

Kelemantia Római Katonai tábor

 hirdetes_810x300  

 

Az izsai római katonai tábor a községtől mintegy 2 km-re, a Duna partján fekszik. Ez a terület ma Leányvár néven ismert. A rómaiak több mint kétszáz éves szakadatlan jelenlétének bizonyítéka ez az egyedülálló műemlék.
Az izsai római katonai tábor az ún. limes romanus erődítményrendszer része volt. A Pannónia-provincia északi természetes határát ezen a szakaszon a Duna alkotta.

 

A Dunától északra lévő területen germán törzsek – kvádok és markomannok éltek. A rómaiak Pannónia határainak védelmében a Duna jobb, déli partján erődítményláncot építettek. A határvonal legfontosabb részeit a római légiók védték. Stratégiailag egyik legjelentősebb határvonal a Vág torkolatával szemben lévő terület volt. Itt szelte át a Dunát az Olaszföldről a Baltikumba vezető ún. Borostyán kereskedelmi út keleti ága.

Kelementia, Leányvár, Izsa. Kép: travelguide.sk

Az i. sz. 1 század végén a négy pannóniai légió egyike Brigetióban székelt (a mai Szőny).

 

Marcus Aurelius császár uralkodása idején a 2. század második felében hosszan tartó háború folyt a rómaiak és a germánok közt, melyet a történelemből markomann háborúk néven ismerünk. Az első római erődítmény Izsán valószínűleg az említett időszakból származik.

 

A római hadsereg néhány egysége egyik hadjáratuk alatt ideiglenesen ezen a területen telepedett le. Az említett korszakból származó táborok ma már csupán repülőgépről láthatók Nagyharcsás és Leányvár között. A rómaiak később építettek fel egy ideiglenes tábort Brigetióval szemben, Leányváron. Ez ún. palánktábor volt.- olvasható a travelguide.sk-n.

 

Gerulata, Oroszvár

 

A pozsonyi Oroszvár (Rusovce) városrész turistacsábító  helye a tágas parkkal övezett szép kastélyon kívül a Gerulata elnevezésű római katonai tábor romjai.

 

Oroszvár területén a rómaiak után sok minden megőrződött.  A föld  a katonai tábor és a szomszédos civil település létezésének és jellegének számos bizonyítékát adta.

 

Gerulata. Kép: visitbratislava.com

 

A régészek folyamatosan felfedték az építészet különböző maradványait, mint például a római fórum romjait, kutat, kemence maradványokat, sírköveket és oltárköveket. Négy temetkezési helyet, számos érmét, különböző kerámia töredékeket, a mindennapi életben használt bronz és vastárgyakat, borostyánkő gyöngyöket, csont dísztűket és ékszereket találtak. Különösen értékes egy római tiszt sisakjának eldeformálódott lelete, aki valószínűleg a markomanok elleni háborúban esett el.

 

Ma az egykori oroszvári római katonai állomás helyén az Antik Gerulata elnevezésű múzeum található, amely Pozsony Városi Múzeuma részét képezi. Az oroszvári római katolikus templom mögött található (Forrás.)

 

Gerulata. Kép: slovakia.travel/

 

A Honismereti Kiskönyvtár 175. számában a Gerulatával kapcsolatban továbbá ezt írja:

 

Az i. sz. 1. században keletkezett a Duna középső részénél a védelmi vonalak rendszere, az ún. limes romanus. A limest a légiósok táborai (castrum legionis) és a kisegítő egységek táborai (castellum) alkották. A légiós tábor nagyobb volt, körülbelül 6000 férfi számára készült, és csak római polgárok alkották. A kisegítő egységek tábora kisebb volt, és itt a leigázott törzsek tagjai szolgáltak (500-1000 férfi).A védelmi vonalat kis őrtornyok – burgusok egészítették ki. A Dunát átlépve Pozsony Dunán túli részében találjuk magunkat, a római birodalom Pannónia tartománya területén. Pozsony – Oroszvár városrészben állt a „római határvonal“ egyik megerősített pontja, a Gerulata mint a Carnuntum – Ad flexum vonal első része.

 

Az ókori Gerulata a középkori és jelenlegi beépített Oroszvár területe alatt fekszik.

 

DenníkN/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!