Négy év után újra teljes létszámmal működik a Bírói Tanács. A testület üres székeinek betöltése komoly feszültségforrás volt a Smer és a Most-Híd között.

 

Robert Fico ugyanis Monika Jankovskát akarta a testületbe jelölni, aki maga is bíró és a szocdemek szürkeeminenciásaként tartják számon. Lucia Žitňanská (Most-Híd) igazságügyi miniszter azonban jelezte, ha a legnagyobb kormánypárt le akarná nyomni a vegyespárt torkán Jankovská kinevezését, benyújtja lemondását.

 

Minden jel szerint erre már nem lesz szükség. A kormány mai ülésén elfogadta az igazságügyi tárca javaslatát, és Branislav Jablonkát illetve Magdaléna Hromcovát választotta a testület üres helyeire. Mindketten jogászok, de akadémikusként dolgoznak és nem bírók. Žitňanská szerint a bírákat is felügyelő Bírói Tanács eddig üresen álló helyeire a testület függetlensége miatt nem szabadna bírókat kinevezni.

 

 hirdetes_810x300  

A harmadik üres széket a parlament döntése alapján a Smer egy másik jelöltje, az ügyvédként tevékenykedő Michal Mišík tölti majd be.

 

Pravda.sk

Nyitókép: hnonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!