A parlament elé kerül az erről szóló törvénymódosítás, melynek lényege, hogy meghatároznák a nyugdíjkorhatár felső határát. Minderről Andrej Danko házelnök beszélt a TA3 vasárnapi politikai vitaműsorában.

 

A szakszervezetek javaslata

 

„A szakszervezeteknek ugyanis sikerült 126 ezer aláírást összeszedniük az emberektől,” magyarázta Danko azzal, hogy el tudja képzelni, hogy ő is megszavazná a javaslatot. „Azonosulok a szakszervezet javaslatával,” tette hozzá.

 

 hirdetes_400x285  

A Kovo szakszervezet már hosszabb ideje javasolja, hogy kerüljön meghatározásra, hogy az emberek 64 éves korukban mennek nyugdíjba. Az elmúlt hónapokban aláírásgyűjtést is indítottak ennek érdekében. Ahhoz, hogy a parlament foglalkozzon a kérdéssel, 100 ezer aláírást kellett összegyűjteniük. A javaslat támogatását Boris Kollár (Sme rodina) is elképzelhetőnek tartja, aki egyetért azzal is, hogy a nők korábban menjenek nyugdíjba.

 

Jelenleg a nyugdíjkorhatár évről évre néhány nappal kitolódik. 2018-ban ez 62 év és 139 nap (vagy 4,5 hónap.)

 

Richter alkotmánytörvényt akar

 

A nyugdíjkorhatár felső határával Ján Richter szociálisügyi miniszter is foglalkozik. A szakszervezet javaslatához képest el tudja képzelni, hogy a korhatár 65 év legyen. A jelenlegi beállítások alapján 17-18 év múlva mennének nyugdíjba ekkor az emberek. Azaz hozzávetőlegesen a mai 47 évesek.

 

Hogy a korhatár a jövőben ne változzon, a miniszter alkotmánytörvénybe tenné a nyugdíjkorhatár meghatározását, amihez 90 szavazat kell. Egyelőre nyitott javaslatról van szó, melyről még parlamenti egyeztetések lesznek.

 

SME/Körkép.sk
Nyitókép: SME

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!