A NAKA nyomozást indított Soltész Árpád, a noviny.sk és a JOJ televízió szerkesztője ellen, aki a facebookon (egy valószínűleg viccesnek tartott) bejegyzésben a „fehér söpredék” kifejezést használta. A hírről a Denník N szlovák napilap számolt be.

 

A terroristaellenes NAKA egység vizsgálja Soltész kiírását, amely egészen pontosan úgy hangzott: „Nem vagyok rasszista, de ki nem állhatom a fehér söpredéket”.

 

Ugyanezt a kifejezést egy facebook beszélgetésben is használta. Az eljáró nyomozó szerint a kijelentései „gyűlöletkeltőnek” minősülnek, és sértik a fehér bőrű embereket.

 

 hirdetes_300x300  

 

Büntetőeljárás egyelőre még nem indult Soltész ellen – a nyomozás egyelőre a facebookon Arpad Soltesz-ként regisztráló személy ellen zajlik. Soltész ugyanakkor elismeri, hogy az övé a profil.

 

„A fehér söpredék egy terminus technicus, ami a fehér többség azon tagját jelöli, akinek minden esélye megvolt a feljebb jutásra, ennek ellenére a társadalmi rétegek legalsó fokán maradt, mert abszolút hiányoznak belőle a képességek. De ennek ellenére is felsőbbrendűnek érzi magát, mert fehér. Ez tipikus megjelölése a primitív rasszistáknak és neonáciknak, akiket tényleg ki nem állhatok”

 

idézte Soltészt a Denník N napilap. Az újságíró elutasítja, hogy kiírása rasszista indíttatású lett volna, hiszen ő maga is a fehér rassz egyik képviselője.

 

A facebook-bejegyzés miatt az ĽSNS egyik aktivistája, Radovan Hynek tett büntetőfeljelentést.

 

DenníkN.sk

Nyitókép: HNOnline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!