A Pozsonyi Kerületi Bíróság elutasította Andrej Babiš szlovák származású cseh politikus (jelenlegi cseh kormányfő) Nemzeti Emlékezet Hivatala (ÚPN) elleni keresetét. Ezzel véget ért egy közel hat éve húzódó pereskedés.

 

A per lényege, hogy a korábbi cseh pénzügyminiszter, agráripari és médiamágnás Babiš, akinek pártja megnyerte a tavaly őszi cseh parlamenti választásokat, szerepel az ÚPN által kezelt Štb-listákon. Babiš ezért keresetet adott be a hivatal ellen a lista hitelességét megkérdőjelezve.

 

Az kereset elutasítása azonban azt jelenti, hogy jelenleg nincs olyan bírósági határozat, ami elismerné, hogy Babiš jogtalanul szerepel az egykori kommunista besúgókat tartalmazó listán. Ráadásul nem bizalmasként, hanem ügynökként tartja őt nyilván az ÚPN.

 

 hirdetes_810x300  

A bíróság azonban nem a lista hitelességéről döntött, hanem arról, hogy annak tartalmáért az ÚPN nem vonható felelősségre – bár ő kezeli az adatokat, de nem ő írta. Babišnak, ha tisztázni akarja magát, újabb pert kell vállalnia: még tavaly bejelentette, hogy beperli a szlovák Belügyminisztériumot is – ami az Állambiztonsági Hivatal kvázi jogutódja.

 

Sme.sk

Nyitókép: TA3.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!