Az influenzára nem hatnak az antibiotikumok, ezért a pácienseknek nem kellene szorgalmazniuk az előírásukat – tanácsolja a Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) az országos influenzajárvány idején.

 

A higiénikusok ajánlása szerint az antibiotikumok helyett inkább olyan gyógyszereket vegyünk be, amelyek csökkentik a fej- és izomfájdalmakat, valamint a lázat. „Az influenza komolyabb megbetegedéseket is okozhat, például tüdőgyulladást vagy szívizomgyulladást” – mondja a Szlovák Közegészségügyi Hivatal arra vonatkozóan, hogy az influenzát nyugodt körülmények között, otthon kell kifeküdni.

 

Az influenzás megbetegedés egyik pillanatról a másikra jelentkezhet. A leggyakoribb tünetei közé a 38 fok feletti láz, a fej- és ízületi fájdalom, a száraz, ingerlő köhögés, nátha, valamint a torokfájás tartozik. „Az influenza nem banális megbetegedés” – írják a higiénikusok, ezért fontos ügyelni a megfelelő folyadékbevitelre. A tünetek két nap után már enyhülhetnek.

 

 hirdetes_810x300  

Az influenza elleni leghatásosabb védekezés az oltás, melyet Szlovákiában az összes egészségügyi biztosító megtérít. Az oltást főleg a krónikus betegeknek, a meggyengült immunrendszerrel rendelkező időseknek, valamint az egészségügyi dolgozóknak ajánlják.

 

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal felhívja a figyelmet az olyan megelőző intézkedések betartására is, mint például az alapos szellőztetés, kézmosás és a megfelelő öltözködés.

 

Forrás: teraz.sk

Nyitókép: Shutterstock

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!