Az elmúlt időszakban hatalmas felhajtást csapott az SNS a 13. és 14. bérek körül. A pártnak ez volt az egyik legfontosabb témája, amivel a Smer szociális csomagjával igyekezett felvenni a versenyt. Ma nyilvánosságra hozták az erről szóló törvényjavaslatot is, amelyből azonban kitűnik, hogy a cégek nem nagyon fognak élni a lehetőséggel. Mert hogy ennyi marad. Lehetőség.

 

Jozef Mihál, ellenzéki parlamenti képviselő úgy becsüli az alkalmazottak 1-2 százaléka találkozhat majd a 13.  és 14. bérrel. Ugyanis a törvény azt írja elő, hogy csak akkor érvényes ezekre a fizetésekre a járulékmentesség, ha a munkáltató a munkás átlagos bérének nagyságában ítéli oda a soron kívüli fizetést. És ez csak az egyik feltétel

 

„Logikusan, ezt egyetlen munkáltató sem engedheti meg magának, kivéve, ha eleve spekulatív okból alacsony bért ad a munkásának”

 

fogalmazott Mihál.

 hirdetes_810x300  

 

A törvény májustól lenne hatályos – ahogy a Smer túlóra és éjszakai műszakra vonatkozó bérkiegészítés-emelése is – de nem lenne kötelező, ahogy azt az első felvetésnél a szlovák nemzetiek beharangozták. Mivel nem kötelező, a cégek számára az ösztönző erő az lett volna, hogy a júniusban és decemberben fizetett 13. és 14. fizetés járulékmentességet kap.

 

Csakhogy kizárólag abban az esetben nem kell járulékot fizetniük, ha a munkás normál bérének átlagát fizetik ki. Ha annál alacsonyabban adnak, már nem. Egy másik feltétel a törvényben azonban kimondja, hogy járulékmentesség, csak 500 euróig jár. Vagyis csak azok a munkások esélyesek plusz két havi fizetésre, akik átlagban 500 eurónál kevesebbet keresnek, és legalább két éve ugyanannál a cégnél dolgozik.

 

A járulékmentesség is csak részleteiben jár: idén csak az egészségügyi járulékot engedik el, jövőre már a jövedelemadó-részt is, 2020-ban pedig már a legnagyobb tételt jelentő társadalombiztosítási járulékot is. Tehát két évet várni kell, hogy az ösztönzőintézkedések tényleg kifejtik hatásukat.

 

DenníkN.sk

Nyitókép: cas.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!